- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Промена после две године: Нови тренд у ценама станова у Србији

© Sputnik / Лола ЂорђевићПоглед на Београд
Поглед на Београд - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
Пратите нас
Цене станова у Србији наставиле су да расту у другом тромесечју ове године, иако је раст успорио и нижи је него у претходна три квартала, показује индекс цена станова Републичког геодетског завода.
Цене станова у Србији порасле су за 11,19 одсто у односу на исти период прошле године, док су у поређењу са првим тромесечјем порасле за 1,82 одсто, саопштио је данас Републички геодетски завод и навео да РГЗ индекс цена станова за Републику Србију у другом тромесечју 2023. износи 155,90, што представља раст у односу на први квартал ове године када је износио 153,11.
Иако је настављен тренд раста, након двогодишње експанзије, цене станова у другом тромесечју 2023. су се стабилизовале у односу на први квартал 2023. године, а бележи се и мањи број евидентираних купопродаја станова, навели су из РГЗ.
Овој промени, како је наведено у саопштењу, по свој прилици је допринело смањење удела купопродаја станова финансираних кредитима, са 18 одсто у првом тромесечју 2023. на 16 одсто станова купљених на кредит у другом тромесечју, што је последица раста каматних стопа.
Гледано по регионима, у односу на исти период прошле године цене станова у Београду су порасле за 11,39 одсто, у Војводини за 11,25 одсто, а као и у претходних неколико квартала највећи раст цена забележен је у региону Јужне и Источне Србије и износио је 13,95 одсто.
Цене станова у новоградњи су на нивоу целе државе порасле за 8,3 одсто у односу на исти период прошле године, док су цене у староградњи порасле за 12,8 одсто међугодишње.
Када се упореди индекс цена станова у Србији са индексима у земљама Европе наша земља је једна од ретких која је показала већу отпорност према наглим променама тренда на тржишту непокретности услед глобалних економских турбуленција, наводи се у саопштењу РГЗ.
Додаје се да према доступним подацима, велики број држава од краја прошле године бележи драстичније успоравање или пад тржишта непокретности.
Дневна соба - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2023
ЕКОНОМИЈА
Промене на тржишту некретнина: Могуће је купити стан у Београду за 1.500 евра по квадрату
новоградња - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
ЕКОНОМИЈА
Хаотичан пад цена некретнина: Драматично упозорење
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала