- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зашто је Шојгу баш сада посетио Северну Кореју?

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу у посети Северној Кореји
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу у посети Северној Кореји - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2023
Пратите нас
Русија, изгледа, добија још једног војног савезника. Овако су многи стручњаци оценили овонедељну посету Сергеја Шојгуа Севернoj Кореји, док Запад страхује да је посета руског министра одбране Пјонгјангу повезана са набавком корејског оружја у јеку украјинског сукоба.
Ово није први пут да Запад износи такве тврдње на рачун две нуклеарне земље. Сједињене Америчке Државе су још раније оптужиле Северну Кореју за снабдевање Русије оружјем у замену за помоћ у храни, међутим, Москва и Пјонгјанг су то негирали.
Портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби рекао је тада да је Вашингтон забринут да ће Пјонгјанг пружити подршку војним операцијама Русије против Украјине, док сада и западни медији зазиру од Шојгуове посете тој земљи и напомињу да „Северна Кореја има огромне залихе муниције“ које би могле да заинтересују Москву. Међутим, Русија и Северна Кореја нису нити потврдиле, нити демантовале да се такви преговори воде.
Руски експерт Сергеј Санакојев истиче да западне земље немају никакво право да осуђују сарадњу Русије и Северне Кореје, укључујући и ону у војној сфери.
„Ово је ствар здраве логике. Ми смо увек полазили од тога да су руске Оружане снаге и наша техника добро развијене и помагали смо развој, како Народноослободилачке армије Кине, тако и војске Северне Кореје, па и ако буде потребно - добићемо помоћ. И шта сада значе те оптужбе? Ти људи немају право да оптужују наше земље за сарадњу, немају ни најмање право да нам диктирају где су границе наше сарадње, шта ћемо да радимо, с ким ћемо да се дружимо и како ћемо да сарађујемо. И без њих ћемо то некако решити“, каже Санакојев.
Руска делегација, предвођена министром одбране Сергејем Шојгуом, борави у Пјонгјангу како би присуствовала свечаностима којима се обележава 70. годишњица завршетка Корејског рата, мада су Јужна и Северна Кореја технички још у рату јер мировни споразум није постигнут када је сукоб окончан.
Две Кореје су настале на крају Другог светског рата, 1945. године, кад је Корејско полуострво ослобођено од Јапанаца и тад је у северном делу успостављена совјетска окупациона зона, а у јужном делу америчка. Наредних година на северу полуострва успостављена је Демократска Народна Република Кореја а на југу Јужна Кореја.
Две Кореје су водиле рат од 1950. до 1953. године, један од најкрвавијих после Другог светског рата у коме је око четири милиона људи страдало. На страни Јужне Кореје су биле земље под заставом Уједињених нација предвођене Сједињеним Државама, док су Северну Кореју помагали Кина и Совјетски Савез.
Москва је све до распада СССР предводила обнову тешко разорене Северне Кореје, а потом су традиционално добри односи настављени.
© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаОчекује се да ће посета министра одбране Сергеја Шојгуа Северној Кореји помоћи јачању војних веза Москве и Пјонгјанга и да ће постати важна фаза у развоју сарадње две земље
Руски министар одбране С. Шојгу стигао у Северну Кореју - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2023
Очекује се да ће посета министра одбране Сергеја Шојгуа Северној Кореји помоћи јачању војних веза Москве и Пјонгјанга и да ће постати важна фаза у развоју сарадње две земље

Борба против самовоље империјалиста

С друге стране, Северна Кореја је међу првим земљама која је признала независност Доњецке и Луганске народне републике, а током Шојгуове посете Пјонгпјангу Севернокорејци су изразили „пуну подршку“ оружаним снагама и руском народу „у њиховој борби у заштити суверенитета и безбедности земље“.
Севернокорејски министар одбране Канг Сун Нам је нагласио да актуелна војно-политичка ситуација у свету захтева да се војске обе земље одупру „разбојничкој стратегији глобалне америчке доминације”, истичући да Москва и Пјонгјанг треба да ојачају сарадњу на принципима заштите државне власти и заштите државних интереса.
Руски министар одбране се у Пјонгјангу састао и са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном, који је говорио о питањима од „заједничког интереса“ која се односе на борбу против „насиља и самовоље империјалиста”, борбу за суверенитет и интересе две земље, међународну правду и мир.
Санакојев оцењује да такве изјаве указују на стварну спремност Северне Кореје да сарађује са Русијом.

„Ово нису високопарне речи, оне сасвим одговарају духу који је првобитно био заложен у односима између Совјетског Савеза и Северне Кореје. Удаљавамо се од западних клишеа који су нам наметнути деведесетих да је Северна Кореја нешто ауторитарно, што не би требало да постоји и да би Русија требало да помогне у обрачуну са Северном Корејом. Добро је да нисмо стали уз Запад... Сада, када је све дошло на своје место, говори се о супротстављању америчкој хегемонији не само у земљама као што су Кина и Северна Кореја, већ широм глобалног Југа. Све те земље добро разумеју наше интересe, схватају шта тачно штитимо и бранимо у нашој специјалној војној операцији, због чега ће са нама максимално сарађивати“, каже Санакојев.

Москва је сигурна да ће ова посета Северној Кореји помоћи јачању војних веза Москве и Пјонгјанга и да ће постати важна фаза у развоју сарадње две земље.

Шта Руси и Кинези раде у Пјонгјангу

За Шојгуа и руску делегацију је у Пјонгјангу приређена топла добродошлица. Руски министар, коме је ово прва посета Северној Кореји, предао је лидеру те земље писмо руског председника Владимира Путина, а Ким и Шојгу посетили су "Изложбу оружја -2023“ коју спонзорише Министарство одбране Северне Кореје поводом 70. годишњице победе у Великом отаџбинском ослободилачком рату, како се у тој земљи назива Корејски рат.
Ким је показао руском министру најновије наоружање Северне Кореје, укључујући интерконтиненталне балистичке ракете у камуфлажи и са ознакама борбених јединица, њихове мобилне лансере, као и тенкове, дронове и оклопна возила.
Шојгу је изјавио да Русија намерава доследно да развија односе са Северном Корејом у свим областима и да је он важан партнер, а имају и заједничку границу – 17 километара на копну и 22 на мору, и богату историју сарадње.
Ово је први пут да је Северна Кореја отворила границе за стране госте од пандемије корона вируса пре више од две године, а свечаностима у Пјонгјангу присуствовала је и кинеска делегација, предвођена чланом Политбироа Лијем Хонгџонгом, који је предао личну поруку председника Кине Сија Ђинпинга севернокорејском вођи. Све ово је привукло пажњу западних аналитичара који су почели да разматрају могућност нових форми савезништва, посебно зато што се посета руских и кинеских представника дешава у тренутку растућих геополитичких тензија.
Северна Кореја испалила интерконтиненталну балистичку ракету - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
СВЕТ
Пјонгјанг лансирао ракету током састанка највиших генерала САД, Јапана и Јужне Кореје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала