- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Америка је Новаков највећи изазов

© AP Photo / John MinchilloНовак Ђоковић током трећег кола УС опена против Кеија Нишикорија
Новак Ђоковић током трећег кола УС опена против Кеија Нишикорија - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи српски тенисер, одлучио је да на Мастерсу у Синсинатију игра и у сингл и у дубл конкуренцији како би се што боље спремио за УС Опен иако би статистика коју он има на бетону рекла да њему не треба припрема за ту подлогу. Међутим, парадокс је да су управо Синсинати и УС Опен српском асу међу најмање успешним турнирима.
После паузе коју Новак Ђоковић није желео да прави, али је морао због закона Сједињених Америчких Држава, српски ас враћа се на УС Опен где је током каријере освојио три пехара.
Тај резултат свакако је импресиван, међутим када је у питању српски ас изненађење је што та бројка није већа јер после траве Новак има најбољи проценат победа на бетону односно 84,8 одсто.
За ту бројку више од УС Опена заслужан је Аустралијан опен где је Новак освојио невероватних десет трофеја, али је заиста чудно како је амерички бетон толико другачији.
Сама припрема пред последњи Гренд слем у сезони за Новака је такође међу најслабијим је на Мастерсу у Синсинатију има две титуле, а прву је освојио 2018. године.
Међутим, није до Новака. Када се саберу сва четири Гренд слема, на УС Опену је од почетка ере „велике тројке“ односно од 2004. године било највише различитих шампиона.
На последњем Гренд слему осим Новака, Роџера Федера и Рафаела Надала од 2004. године било је још седам победника, то су били Хуан Мартин дел Потро, Енди Мари, Марин Чилић, Стан Вавринка, Доминик Тим, Данил Медведев, а потом прошле године и Карлос Алкарас.
На Ролан Гаросу само двојица тенисера се испречило „великој тројци“ и то Гастон Гаудио још 2004. године, а онда само још Вавринка 2015. године. Када је реч о Вимблдону где су Новак и Роџер апсолутни владари, титуле су освојили само Мари два пута и ове сезоне Алкарас. На Новаком рекордном месту у Аустралији такође је само двојица играча успело да помрси конце, а то су били чувени Марат Сафин и поново Вавринка.
Српски ас исти број титулу као на УС Опену има на Ролан Гаросу, али на шљаци Новак има слабији проценат због чега су три титуле на париској шљаци можда већи успех него на америчком бетону.
Не само да остали играчи највеће шансе траже на УС Опену па је Новак зато на том месту слабији него на другим Гренд слемовима, већ има и до тога да му је прошле године било забрањено да игра у Сједињеним Америчким Државама. Да је добио прилику да игра прошле године Новак би можда могао да поправи статистику, али ће имати нову шансу ове године.
Поново ће као на Вимблдону српском асу највећа препрека бити Алкарас који брани титулу, а то би био њихов први сусрет на бетону.
Викторија Азаренка - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
СПОРТ
Бизарне околности окончане „компромисом“ – и обавештењем за публику /видео/
Новак Ђоковић и Никола Ћаћић против Немачке - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
СПОРТ
Новак ће имати дупли програм у „загревању“ за главни циљ у Америци!
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
СПОРТ
Индијско чудо од детета нашло инспирацију у Новаку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала