- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Телевизијска премијера филма „Олуја“ на дан када је кренуо талас избеглица из Српске крајине

© Фото : Спутњику уступила екипа филма/Божидар ЖивановићСцене са снимања филма "Олуја"
Сцене са снимања филма Олуја - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2023
Пратите нас
Филм „Олуја“ редитеља и сценаристе Милоша Радуновића имаће телевизијску премијеру 4. августа на телевизији „Суперстар“, на дан када је пре 28 година кренуо талас избеглица са територије Републике Српске крајине у којем је било више од 250.000 људи, саопштили су продуценти.
Како је најављено, филм ће бити приказан „одмах након завршетка укључења у програм поводом обележавања Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији 'Олуја'“.
„'Олуја' је остварење потпуно лишено политике које говори о стварним догађајима од пре 28 година и открива истину о страдању и протеривању више од 250.000 Срба из својих домова у Крајини“, истичу продуценти.
Драма је испричана из угла обичног човека Илије, ког глуми Јово Максић, чији је једини циљ да заштити и сачува своју породицу, огњиште и село у ком је одрастао.
Улоге тумаче и Златан Видовић, Иван Вујић, Милица Станковић, Давор Јањић, Љубиша Милишић, Марија Пикић, Јаков Јевтовић, Вахид Џанковић и други.
Радуновић је интервјуисао 30 људи који су преживели „Олују“ и затим написао сценарио који кроз судбину четири породице приповеда причу о трагедији 250.000 људи.
„Док сам радио интервјуе сатим људима, схватио сам да ту има 250.000 филмова. Они су сви прошли кроз пакао, само је било питање шта ставити у филм“, истакао је Радуновић.
Сматрајући да „о нашим ранама треба ми да причамо“, Радуновић је рекао да је основна идеја да се оваква трагедија не догоди више никада и никоме, пренео је Танјуг.
Бомбардовање Книна током акције хрватске војске Олуја, 4. августа 1995. - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2023
РЕГИОН
Срби убијани и протерани: Како је почела хрватска војно-полицијске акција „Олуја“
Сцене са снимања филма Олуја - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
КУЛТУРА
Редитељ „Олује“: Да смо после рата говорили о Јасеновцу – деведесете нам се не би десиле /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала