Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

У суманутом чишћењу Косова од свега српског, стиже казна и за Албанце - због једне речи у папиру

© Flickr / KosovoFutureMaker/John S. and James L. Knight FoundationЗаставе Србије и непризнатог Косова
Заставе Србије и непризнатог Косова - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2023
Пратите нас
Власти на Косову и Метохији из дана у дан доносе одлуке којима отежавају живот свим грађанима. После многих мера којима се Срби стављају на ивицу амбиса и притиску да напусте вековне домове, Приштина је почела, баш као и касних деведесетих, да се обрачунава и са Албанцима – укидају се све фирме које у оснивачким актима имају реч „српско“.
Наиме, терористичка Ослободилачка војска Косова прогањала је, хапсила и убијала Албанце који су били против отцепљења Косова и Метохије од остатка Србије.
Данас, четврт века касније кроз тзв. Устав Косова, власти привремених покрајинских институција трагају за оснивачким документима предузећа на Косову и сваком коме пронађу да у њиховим документима постоје називи места на српском или префикси да је предузеће основано као српско, или се у папирима помиње Косово и Метохија - укидају дозволу за рад.
Све је почело са одлуком о одузимању лиценце за рад највећој медијској кући на КиМ „Кљану Косова“ где су, према наводима косовског министарства индустрије, предузетништва и трговине (МИНТ), пронађени „сумњиви документи са неуставним ознакама“.
У кривичној пријави која је поднета 14. јуна наводи се да у пословној документацији овог медија стоји да су градови Пећ и Ђаковица у Србији.
Комисија за разматрање жалби за регистрацију предузећа одлучила је да је Агенција за регистрацију предузећа Косова поступила у складу са законом када је суспендовала одобрење на основу које послује телевизија „Кљан Косова“.
Само неколико дана касније из министарства су изашли са тврдњама да постоје и друга предузећа која послују са сличним документима и да је Комисија прегледала предмете.
„Међу 660 прегледаних досијеа, резултат је да 48 њих има неуставно означавање, представљајући Косово као део Србије. Процес је покренут против пет предузећа за сада. Ових пет привредних субјеката, у документацији власника или овлашћених представника, имају неуставан садржај и то: ‘Гњилане-Србија’, ‘Приштина-Србија’, ‘Ђаковица-Србија’, ‘Косовска Митровица-Србија’, а баве се купопродајом непокретности, царинском трговином на мало, изградњом стамбених и нестамбених објеката и кабловским телекомуникацијама“, навели су из овог министарства.
Овакве одлуке супротне су Резолуцији 1244 Савета безбедности УН тако и самим тзв. Уставом Косова где јасно у Члану 59 тачка 9 пише:
„Припадници заједница имају право, појединачно или у оквиру заједнице да користе локалне називе, називе улица и других топографских ознака које одражавају и узимају у обзир мултиетнички и мултијезички карактер дате области“.
Ипак, све што има везе са Србијом, према одлукама косовских власти мора бити укинуто и кажњено, па се тако не дозвољава улаз српске робе на Косово, српска штампа већ два месеца не стиже до својих читалаца, а услед недостатка реакција међународне заједнице постало је сасвим уобичајено да вам на административним прелазима полицајац не дозвољава да уђете на КиМ уколико на себи имате мајицу са обележјима Србије или цитатом неке од песама где се помиње Косово.
Несташица лекова на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2023
СРБИЈА
Приштина режира хуманитарну катастрофу за косовске Србе – Запад окренуо главу и ћути
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала