- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Од Америке преко Русије до бесмртности – Кобијева „Бела мамба“ оборила нестваран рекорд

© AP Photo / Matt YorkДијана Таураси
Дијана Таураси - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2023
Пратите нас
Дијана Таураси, америчка кошаркашица, постала је прва жена која је у НБА лиги за даме постигла 10.000 поена и то након што је прославила 41. рођендан. Невероватна Американка у мечу против Атланта Дрима постигла је чак 42 поена и тако направила импресиван подвиг.
Године су само број, а то најбоље доказује Дијана Таураси која је у 42. годину ушла као рекорда НБА лиге за жене. Њен тим Феникс Меркјуриј савладао је Атланту Дрим убедљиво са 91:71, али победа је била посебна за Дијану која је уписала 42 поена.
Тим учинком америчка кошаркашица стигла је до 10.000 поена у женској НБА лиги и постала је прва дама којој је то пошло за руком.
Са правом јој је Коби Брајант дао надимак „Бела Мамба“ јер је њена доминација нестварна поготово када се погледа учинак кошаркашица које је оставила иза себе.
На другом месту по броју поена налази се Тина Томпсон која је постигла 7.488 поена, док је трећа Тамика Кечингс са 7.380 поена. Најбоља активна кошаркашица иза Дијане је Тина Чарлс са 7.115 поена.
Иако би могла да размишља о крају сјајне каријере, Дијани то очигледно није у плану. Американка је каријеру почела још 2004. године, а занимљиво је да је почела управо у тиму за који игра данас.
После почетка у Америци где је изабрана као први пик на драфту уследио је пут у Русију. Иако је са Финиксом имала добре резултате и била једна од најбољих читаве сезоне Дијана је одлучила да искористи прилику односно паузу коју је имао женски НБА проведе у другом клубу, Динаму из Москве са којим је стигла до четвртфинала Евролиге.
После епизоде у Динаму, Американка је играла за Спартак из Москве од 2006. године, а две године касније у том тиму је била и маестрална српска кошаркашица Соња Васић. Спартак из Москве освојио је четири узастопне ттитуле Евролиге, а невероватна Дијана два пута је понела признање најбоље кошаркашица финалног турнира.
Носила је још и дресове Фенербахчеа, Галатасараја, УММЦ-а и Јекатеринбурга који јој је у једном тренутку плаћао више него Американци.
Тешко је набојати све успехе које је Дијана остварила током каријере, али колико је постигла у Америци толико је и у Русији. Три пута била је шампиона женске НБА лиге, једном је била МВП лиге, а два пута најбоља кошаркашица финала. Осам пута играла је Ол-стар утакмицу, а чак девет пута нашла се у најбољој петорци женске НБА лиге. Шампион руске лиге била је чак седам пута, од тога пет година узастопно.
Репрезентацији Сједињених Америчких Држава донела је пет злата са Олимпијских игара, као и четири најсјајнија одличја са Светског првенства.
Новак Ђоковић и Карлос Алкарас финале Вимблдона - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2023
СПОРТ
Новак или Роки 4? /фото/
Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2023
СПОРТ
Тенис после Новака: Хрват најавио нову „велику тројку“, а Рус ће им загорчавати живот
Алина Корнејева и Мира Андрејева - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2023
СПОРТ
Младе Рускиње за понос – од заједничког финала до метеорског узлета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала