- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ко је мандатар у Црној Гори – Спајић или Ескобар

© Фото : Уступљено Бобану НововићуПредседник Црне Горе Јаков Милатовић почео је консултације о мандатару са представницима Покрета Европа сад
Председник Црне Горе Јаков Милатовић почео је консултације о мандатару са представницима Покрета Европа сад - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2023
Пратите нас
Порука изасланика Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријела Ескобара да у нову црногорску владу треба да уђу они који подржавају НАТО, ЕУ и Украјину актуелизовала је дилему ко је у суштини нови мандатар у Црној Гори - Милојко Спајић, чија је партијска листа освојила највише гласова на парламентарним изборима или амерички изасланик.
Професор обичајног права и ректор Универзитета Медитеран Саво Марковић истиче у изјави за Спутњик да Ескобарова изјава говори најмање о двије ствари.
“Јасно је да Црна Гора треба да каже да ли је самостална држава или не. Ако је самостална држава онда мандатар за састав владе треба да буде неко са црногорске политичке сцене, а не Ескобар, који би требало онда да има функцију изасланика за Црну Гору. При садашњем стању ствари Црна Гора је мање независна држава од било које америчке државе према администрацији у Вашингтону. Црна Гора не смије то себи да дозволи, ако дозволи треба да призна да је протекторат САД и да Ескобар има улогу намјесника, гувернера”, поручује Марковић.

Црна Гора на испиту

Наш саговорник иронично закључује како би то можда имало економски ефекат, јер се не би трошиле паре за организовање избора. Изасланик би у том случају дошао и казао - тај и тај смије у владу, а по Марковићу Америка тај концепт примјенује од Другог свјетског рата према државама које пристану на то.
“ У Црној Гори политичари последњих година слијепо слиједе те такозване демократске вриједности. Ако је ово демократија западног свијета, ту нема демократије, од те демократије се морате дистанцирати. Црна Гора је на испиту: или ће се понашати као самостална држава, и да њени политичари формирају црногорску владу а да то право нема нико други са стране, па ни Ескобар, или ће пристати да има статус протектората”, истиче Марковић.
Наш саговорник каже да се нада да ће заживјети БРИКС, да ће Кина, Русија и остале чланице учинити да добијемо бар биполарни свијет, јер се по њему, у овом монополарном свијету под вођством Америке, не може нормално живјети, јер инсистирају да сви прихвате њихове вриједности.
”А то што САД промовишу као вриједности нијесу вриједности. Америка поставља правила која урушавају Повељу УН, принцип међународног права, то је сила, а не право што промовише САД”, поручује Марковић за Спутњик.“

Тражити појашњење од Ескобара

Новинар Младен Стојовић за Спутњик коментарише да порука да се Вашингтон радује влади чији чланови подржавају јединствену подршку НАТО-а Украјини представља неку врсту инструкције коју је помоћник замјеника државног секретара САД Габријел Ескобар послао мандатару Милојку Спајићу везано за наставак преговора са коалицијом ЗБЦГ око њихове партиципације у 44. Влади Црне Горе.
“Ништа ново и ништа неочекивано. Треба прагматично реаговати на ову информацију јер у њој нема нових и непознатих елемената. Сигуран сам да у коалицији ЗБЦГ знају ко све стоји иза радне акције брушења подршке коалицији како не би била у позицији да условљава формирање 44. Владе у саставу и спремности да се безусловно испуњава политика каква одговара оној страни коју овдје представља Габриел Ескобар. Није Мило Ђукановић био у позицији да оволико дуго врши похару Црне Горе да није био у агрегатном стању апсолутног послушника центра моћи који се према нама понаша као да смо колонија”, сматра Стојовић.
Наш саговорник каже да треба истаћи и то да смо и као народ и као држава, много пута били у оваквој позицији.

“Ниједна велика геополитичка мјена се није десила а да нам нека велика сила није слала ултиматум, ниједан глобални потрес, рат нас није мимоишао да се нисмо дијелили између оних који су пристајали на вазални статус и оних који су се борили за слободу. У овом тренутку је само питање какву тактику треба одабрати у борби за слободу, процијенити ресурсе с којима се располаже, научити лекције из пораза који су претрпљени од Ђукановићеве Хоботнице и његових ментора и на основу тога повући праве потезе. Ту мислим на оне који се политиком не баве да би задовољили своје и материјалне потребе својих фамилија које у синергији са властодржачким функцијама расту као квасац”, истиче новинар.

Стојовић указује да уколико се квалитетно осмисли и потом реализује политика која има за циљ просперитет друштва и очување оних вриједности на којима је формирана ова држава, као и све тековине којима се поносимо, доћи ћемо у догледно вријеме у позицију да успјешније бранимо наш суверенитет.
“Жао ми је што од господина Ескобара нико није затражио појашњење да ли јединствена подршка НАТО-у у Украјини подразумијева подршку Женевском конвенцијом забрањеним касетним бомбама и муницији са осиромашеним уранијумом. Тим монструозним оружјем НАТО је учинио језиви злочин на овим просторима. То је чињеница, која не може вјечно да се држи под тепихом. Нарочито не у овом свијету који нам настаје пред очима и у ком неће бити глобалног министарства истине. Нека о томе мисле подобни по горе наведеним параметрима за чланство у 44. Влади”, поручује Стојовић за Спутњик.
 Лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
РЕГИОН
Спајић објавио: Имамо већину за формирање владе Црне Горе
Парламент Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
РЕГИОН
Разговори код Милатовића: Има ли Спајић подршку 41 посланика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала