- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД изазивају опасне ситуације на сиријском небу како би одвукле руске снаге из Украјине

© Фото : U.S. Marine Corps/Cpl. Carlos LopezАмерички војници у Сирији
Амерички војници у Сирији  - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2023
Пратите нас
Међународна коалиција, на челу са САД, изазива опасне ситуације на сиријском небу, авиони америчке коалиције крше Протоколе деконфликције и нарушавају сиријски ваздушни простор. Руска војска упозорава да САД дезинформишу светску заједницу о илегалним летовима својих беспилотних летелица изнад Сирије, оптужујући руску страну за опасна приближавања.
Осим тога, САД повећавају своје војно присуство у Сирији. Према сиријским изворима, број америчких војника у Сирији се од 15. јула повећао са 500 на 1.500, а САД су пребациле додатну војну опрему и логистику из Ирака у своје базе у Сирији.
Руска стручна јавност сматра да је гомилање америчких снага изазвано жељом да се изврши притисак на Москву.
„Чињеница је да је ситуација у Сирији тешка, пошто војна активност Американаца расте. С обзиром да украјинска криза и даље траје, председник Бајден је, по свему судећи, одлучио да створи тежак фронт за Русију и одвуче руске снаге из Украјине. Амерички дронови и амерички ловци се не појављују само на небу изнад Сирије, већ улазе и у зону забрањеног лета “, каже руски експерт Владимир Сотњиков.
Експерт је сигуран да до ескалације неће доћи, пошто је „Американцима апсолутно јасно да Русија има озбиљне војне снаге у Сирији и подршку арапских земаља“.
Сотњиков напомиње да САД нису задовољне чињеницом што је Сирији враћено чланство у Арапској лиги после више од деценије суспензије. Повратак Сирије у Лигу представља победу Дамаска и одражава важну промену у томе како регионални актери виде владу Башара ел Асада, што је у супротности са ставом Запада.
„Американци нису задовољни што је Сирија поново примљена у Арпаску лигу и што су арапске земље коначно признале легитимни режим Башара ел Асада, те су спремне са њим и да сарађују. Американцима се то не свиђа и мислим да су све ове провокације повезане са њиховом жељом да покажу Русији своју спремност да одвуку руске снаге из Украјине, стварањем тешкоћа Русији у Сирији, а такође и да покушају да извуку своје политичке дивиденде како би показали да још присутни на Блиском Истоку“, сматра Сотњиков.
Само у јуну је забележено 315 случајева прекршаја везаних за летове беспилотних летелица и коалиционе авијације од стране америчке коалиције у Сирији, а такав тренд је и настављен.
© AFP 2023 / JOHN MOOREAмеричке снаге контролишу територије на северу и северо-истоку Сирије у провинцијама Дејр-ез-Зор, Ел-Хасеке и Рака где се налазе највећа налазишта нафте и гаса
Припадници америчке војске у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2023
Aмеричке снаге контролишу територије на северу и северо-истоку Сирије у провинцијама Дејр-ез-Зор, Ел-Хасеке и Рака где се налазе највећа налазишта нафте и гаса

Американци отимају сиријску нафту

Према наводима сиријских медија недавно је америчким војним конвојима, заједно с оклопном техником, у Сирију пребачен и велики број америчких војника. Како се наводи, део тих снага задужен је за обуку курдских бораца из редова Сиријских демократских снага, док је други део одговоран за заштиту аеродрома, нафтних и гасних поља у покрајини Хасака и суседној покрајини Деир ез-Зор.
Сотњиков је сагласан са ставовима својих колега који сматрају да САД припремају „план Б“ у Сирији у случају пропасти тзв. украјинске контраофанзиве и неуспеха у Украјини.
„Oчигледно је да такав план постоји. Мислим да Американци сада разматрају разне планове, јер схватају да су у Украјини у пат позицији, у ћорсокаку. Већ сам рекао да је њихов главни циљ да из Украјине одвуку руске снаге и да нису задовољни чињеницом да је Сирија поново призната као легитимна држава под владом Башара ел Асада... А колико је тај план изводљив, то зависи од много фактора. Имајући у виду да су руске снаге, пре свега војне, увучене у украјинску кризу, Американци ће наставити са сталним провокацијама, али не мислим да ће своје планове остварити, јер арпске земље нису заинтересоване и не желе ескалацију и оружани сукоб у Сирији, јер би то утицало на Арапе и могућност да наставе свој економски раст“, каже Сотњиков.
За разлику од руских снага које су у Сирију ушле на позив легитимне Владе у Дамаску како би помогле у регулисању ситуације, америчке војне снаге се у тој земљи налазе незаконито, где буквално пљачкају земљу и илегално извозе нафту.
Према наводима сиријске државне агенције САНА, америчка војска недавно је незаконито извезла нову туру од 45 цистерни нафте из Сирије у своје базе у Ираку, а раније су сиријске власти саопштиле да је штета у нафтном и гасном сектору земље од 2011. до 2022. године износила 107 милијарди долара.
Aмеричке снаге контролишу територије на северу и северо-истоку Сирије у провинцијама Дејр-ез-Зор, Ел-Хасеке и Рака где се налазе највећа налазишта нафте и гаса. Од 2015. америчка команда је успоставила девет војних база у тој области.
Један од главних циљева САД у Сирији је отимање енергената и ресурса.
„Заинтересовани су за сиријске природне ресурсе, али мислим да постоји могућност и да Американци пребацују снаге у Сирију да би створили опцију за даље пребацивање трупа из Сирије. Хоћу да кажем да Американци делују по већ разрађеном сценарију у тренутку када се дешава стратешко опкољавање Русије... Не искључује се ни то да би у неком тренутку Американци могли, у најгорем случају, могли да покушају да тим трупама угрозе руске интересе у Сирији“, закључио је Сотњиков.

Америчка окупација Сирије

Дамаск сматра америчко војно присуство на територији Сирије окупацијом. Оптужујући Вашингтон за агресију и злочине над сиријским народом, сиријски министар спољних послова Фејсал Микдад позвао је Сједињене Државе да повуку своје снаге са територије његове земље „пре него што буду присиљене на то“.
Шеф дипломатије је истакао да је војно присуство САД у републици незаконито, јер „Сирија то није тражила“ и усмерено је на подршку терористичких група, слабљење сиријске државе и „спречавање постизања било каквог решења сиријског проблема“.
Конкретно, према његовим речима, Сједињене Државе одржавају своје присуство у региону Ал-Танф на тромеђи Сирије, Ирака и Јордана како би ометале развој сарадње између ових земаља и претвориле регион у упориште терориста. Поред тога, министар је рекао да не види разлику између деловања терористичке групе Исламска држава ( забрањене у Русији), Израела, САД и низа западних земаља у односу на Сирију, јер су сви умешани у чињење злочина над сиријским народом.
Додао је и да Дамаск такође захтева повлачење са сиријске територије снага међународне антитерористичке коалиције, предвођене Вашингтоном, будући да та коалиција „служи искључиво циљевима Израела и Сједињених Држава“.
Војне вежбе Ваздушно-десантних снага Русије - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2023
РУСИЈА
Хеликоптери, падобранци, „Тигрови“: Руске и сиријске снаге одржале прве ноћне вежбе у Хами /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала