Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Стано: Борељ примио писмо 56 парламентараца

© Фото : Youtube/EU Debates | eudebates.tv/PrintscreenПортпарол високог представника ЕУ за спољну политику Петер Стано
Портпарол високог представника ЕУ за спољну политику Петер Стано - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
Пратите нас
Потпарол Европске уније Петeр Стано потврдио је данас за „Газету Експрес“ да је ЕУ примила писмо 56 парламентараца упућено Бриселу, Вашингтону и Лондону у коме се захтева промена политике према Београду, али да не може да коментарише какав ће бити одговор високог представника Европске уније за спољну политику и безбедност Ђузепа Бореља.
„По правилу, не коментаришемо јавно преписку коју је високи представник примио од разних саговорника. Ако релевантни актери пишу високом представнику, он одговара релевантним каналима, ми се не дописујемо преко медија. Можемо потврдити да је високи представник управо примио ово специјално писмо од 56 посланика из неких земаља чланица ЕУ и неких других држава“, рекао је Стано.
Стано каже да је спољна политика ЕУ једногласна, додајући да Унија броји хиљаде парламентараца.
„Подсетимо да ЕУ има 27 држава чланица са 27 парламената и хиљадама парламентараца. Спољну политику ЕУ и приступе партнерима једногласно формира 27 држава чланица које представљају њихове владе. ЕУ је неутрални посредник у дијалогу за нормализацију односа између Косова и Србије“, рекао је Стано, пренео је „Косово онлајн“.
Он је казао да ЕУ процењује ангажовање страна у дијалогу на основу њихових појединачних заслуга и извештаја државама чланицама и додаје да је ЕУ упутила захтеве обема странама да разреше тренутне тензије и да омогуће наставак процеса нормализације.
Такође, Стано је рекао да Европска унија прати Србију да ли испуњава услове и да је спремна да предузме мере у случају неуспеха.
„Државе чланице се консултују о акцијама ЕУ и Унија блиско сарађује са својим партнерима, посебно са САД. ЕУ тренутно пажљиво прати испуњавање захтева ЕУ од стране Србије и спремна је да предузме мере у случају непоштовања ових захтева“, рекао је Стано.
Председник Србије Александар Вучић. - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
СРБИЈА
Вучић: Поносан сам на политику слободе, а ако Украјина призна Косово, у једном дану губи све
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала