- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

САД повећале производњу артиљеријске муниције за Украјину на 24 хиљаде месечно

© AP Photo / Matt RourkeПроизводња артиљеријске муниције у Пенсилванији
Производња артиљеријске муниције у Пенсилванији - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе повећале су производњу артиљеријских граната калибра 155 мм које се испоручују Украјини на 24 са 14 хиљада месечно и намеравају да повећају производњу на 80 хиљада 2024. године, изјавио је портпарол Пентагона Патрик Рајдер.
„Такође смо обезбедили брзи раст производње граната калибра 155 мм са око 14 хиљада месечно према стању од фебруара 2022. до око 24 хиљаде. Планирамо да премашимо 80 хиљада месечно следеће године“, прецизирао је Рајдер.
Према његовим речима, САД су Украјини испоручиле више од два милиона таквих граната за артиљеријско оруђе западне производње.
Због несташице класичне муниције Американци су прешли на испоруке касетних граната, назвавши то привременом мером током повећање производње.
Портпарол је додао да Сједињене Америчке Државе имају све разлоге да верују да Украјина користи касетну муницију добијену од западних савезника „на одговарајући начин“ и у складу са својим обећањима у вези са тим.
Истовремено, он је нагласио да САД намеравају да раде на предаји свог неопходног наоружања Кијеву.
Саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан саопштио је 7. јула да ће Сједињене Америчке Државе испоручити Украјини касетну муницију. Касетна муниција забрањена је међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, изузимајући САД и Украјину.
Руски председник Владимир Путин изјавио је да Москва до сада није имала потребу да користи касетну муницију, али ако се она буде употребила против Русије, она задржава право на реципрочна дејства.
Украјинска артиљерија у борбама на истоку земље, Доњецк - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2023
Специјална операција у Украјини
Американци испоручили украјинској војсци „бомбе на гусеницама“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала