- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Све више заинтересованих да уђу у Спајићеву владу

© Sputnik / Бобан Нововић Лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић
 Лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2023
Пратите нас
Мандатар Милојко Спајић има велике шансе да формира 44. црногорску владу, иако је у једном тренутку све указивало на то да су преговори упали у ћорсокак, сматра аналитичар Стефан Ђукић.
Сада се, како каже, ситуација преокренула, да ли захваљујући Спајићу, или неким утицајима са стране, а изгледа да има више заинтересованих партија да партиципирају у новој црногорској извршној власти.
„Дјелује да је Спајић у преговорима о формирању владе преокренуо ситуацију, да ли сам или уз помоћ са стране, не знамо, али сада изгледа да ови преговори иду у корист Европи сад, иако се у почетку чинило да ће морати да дају добар колач другима. Сада се испоставило да има више заинтересованих страна да уђу у владу, па самим тим могу боље да тргују”, наводи Ђукић за Спутњик.

Подршка и из партија које неће имати министре?

Што се тиче тога ко ће ући у владу, наш саговорник оцјењује да је рано о томе говорити, већ ће се на крају видјети да ли Спајићу и ПЕС-у више одговара да у владу уђе ЗБЦГ или Бошњачка странка, и можда није искључено да буде више чинилаца у тој влади:
“Можда владу подржи више посланика и из партија које неће имати министре, али ће бити на другим позицијама, јер самим тим се рјешавају неки институционални проблеми у црногорском друштву попут попуњавања Судског савјета, Уставног суда, да се коначно ријеши в. д. стање у црногорском Тужилаштву“.

Спољна политика се неће мијењати

Ако ЗБЦГ уђе у владу, каже Ђукић, то ће бити договор Спајића са иностраним партнерима.
“Спајић и ПЕС то неће радити на своју руку и и наредна влада ће се држати прокламоване званичне спољне политике, то се неће мијењати, као што се није мијењало ни у претходне двије владе” поручује Ђукић.
Наш саговорник каже да се у једном тренутку учинило да је Спајић, због неких својих грешака у почетку преговора о формирању владе, ушао у ћорсокак, али сада као да се све окренуло у његову корист и сада све говори да ће он формирати 44. црногорску владу.
Председник Црне Горе Јаков Милатовић почео је консултације о мандатару са представницима Покрета Европа сад - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2023
РЕГИОН
Спајић мандатар заслужено, хоће ли у владу ући и представници Срба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала