- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мађарска решила проблем допремања руског гаса: Имамо алтернативу за Украјину

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаКомпресорске станице у Краснодарском крају на Црном мору
Компресорске станице у Краснодарском крају на Црном мору  - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2023
Пратите нас
Количине руског гаса, које долазе у Мађарску преко Украјине, могу се преусмерити на „Турски ток“, изјавио је на прес конференцији министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто.

„Мађарска је на време предузела мере како би се напори за диверсификацију не би односили само на изворе, већ и на руте. Важно је што постоји гасовод ‘Турски ток’, јер je његов капацитет за Мађарску 8,5 милијарди кубних метара и може у потпуности да преузме потпуну количину гаса који долази из Русије према дугорочном уговору“, појаснио је он.

Крајем 2019. године су Русија и Украјина потписале пакет споразума о наставку транзита гаса преко територије Републике. Реч је о уговору који је потписан на пет година по коме „Гаспром“ гарантује капацитет од 65 милијарди кубних метара гаса за прву годину и по 40 милијарди у наредне четири године. Уговор истиче 2024. године.
Мађарска и „Гаспром“ су у септембру 2021. године потписале уговор за испоруке 4,5 милијарди кубних метара гаса сваке године у наредних 15 година. Обим од 3,5 милијарди кубних метара долази преко Србије „Турским током“ и једна милијарда преко Аустрије.
Како је раније изјавио мађарски премијер Виктор Орбан, Европа губи јер се одрекла руских енергената у корист америчких, јер је приморана да их плати више пет до десет пута.
Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2023
РУСИЈА
Сијарто: Русија поуздани снабдевач нафтом, постигли смо договор о могућности одложеног плаћања гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала