- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија и Мађарска потписале: Почиње израда основне опреме за нуклеарку „Пакш-2“

© East News / Photoshot/REPORTER/Attila Volgyi / Уђи у базу фотографијаАтомска станица "Пакш"
Атомска станица Пакш - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2023
Пратите нас
Русија и Мађарска потписале документ који омогућава да се покрене израда основне енергетске опреме за потребе нових блокова нуклеарне електране „Пакш-2“.
Документ су потписали потпредседник компаније „Атомстројекспорт“, директор пројекта изградње нуклеарне електране Александр Мертен и генерални директор компаније која пројектује „Пакси атомерому Зрт“ Гергеј Јакли.
„Прелазак у фазу непосредне изградње нам даје зелено светло за почетак производње основне енергетске опреме“, рекао је Мертен.
Према његовим речима, пројекат „Пакш-2“ је веома интересантан за мађарску индустрију, европске земље и друге државе.
Министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто је изјавио да ће потписивање овог документа убрзати инвестиције у пројекат и поставити темељ за нове блокове до краја 2024. године.
Подсетио је да је промена протокола о финансирању пројекта ступила на снагу 16. августа 2023. године и да ће Мађарска реализовати своје финансијске обавезе у еврима преко „Гаспромбанке“.

Пројекат „Пакш-2“

„Пакш“ је једина нуклеарна електрана у Мађарској. Према уговору потписаном 2014. године, руска државна компанија Росатом ће изградити електране 5 и 6, снаге 1,2 гигавата свака. Четири постојећа реактора у Пакшу пуштена су у рад између 1982. и 1987. и производе око половину електричне енергије у земљи. Са новим модерним нуклеарним реакторима, власти очекују да ће удвостручити излазну снагу електране.
Пројекат „Пакш-2“ је погођен великим кашњењима, али Будимпешта је већ издала дозволу за изградњу енергетских блокова од стране Росатома. Такође је недавно добила дозволу да измени свој уговор са Русијом и укључи компанију за управљање пројектима како би се убрзао процес изградње.
Руски нуклеарни сектор до сада није био на мети западних санкција ЕУ у вези са Украјином, а Мађарска је више пута рекла да ће ставити вето на било какве покушаје наметања таквих ограничења.
„Росатому“ је средином 2022. године припадало 20 од 53 нуклеарна реактора у изградњи широм света, а недавно је завршио изградњу прве турске атомске електране у Акуиу. Русија такође обезбеђује гориво за неколико нуклеарних реактора у Индији и Кини и гради прву нуклеарну електрану у Бангладешу.
Нуклеарна електрана Пакш у Мађарској - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2023
ЕКОНОМИЈА
Пројекат Пакш-2: Руски кредит за нуклеарку на територији чланице Европске уније
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала