- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Скромни резултати контраофанзиве“: Део америчких конгресмена против нове помоћи Украјини

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteПоглед на амерички Капитол
Поглед на амерички Капитол - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2023
Пратите нас
Део америчких конгресмена залаже се против новог пакета помоћи Кијеву због негативне прогнозе америчке обавештајне слубе о контраофанзиви Оружаних снага Украјине, пише „Вашингтон пост“, позивајући се на добро информисане изворе.

„Неки републиканци су сада против захтева председника Бајдена за издвајање више од 20 милијарди долара за помоћ Кијеву, узимајући у обзир скромне резултате контраофанзиве“, истиче лист.

„Вашингтон пост“ наводи и да се у поверљивој процени обавештајне службе САД о украјинској контраофанзиви посебно истиче да оружане формације Украјине „не могу да дођу до „кључногграда Мелитопоља у Запорошкој области.
„Истовремено, закључак америчких агената довео је до скандала на затвореним састанцима“, наглашава издање.
Истиче се и да други републиканци, као и мањи део демократа из редова „јастребова“ прекоревају администрацију јер није послала Украјини моћније оружје.
Раније је председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден упутио је захтев законодавном органу за доделу нове помоћи Украјини. За војну, финансијску и хуманитарну помоћ Кијеву он тражи око 24 милијарде долара.
Контраофанзива, о којој се дуго причало у Кијеву, почела је 4. јуна на јужнодоњецком, запорошком и артјомовском правцу, при чему је украјинска војска концентрисала главни удар на запорошки сектор фронта. Портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков саопштио је да је од почетка контраофанзиве, у периоду јун-јул, Кијев изгубио преко 43.000 војника.
Украјински брод - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2023
Специјална операција у Украјини
Русија о новој финансијској помоћи Украјини: Ни Вашингтон ни Кијев не желе мир
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала