- Sputnik Србија, 1920
Мундобаскет 2023
Светско првенство у кошарци 2023. одржава се од 25. августа до 10. септембра на Филипинима, у Јапану и Индонезији. Сва дешавања са Мундобаскета пратите уз Спутњик спорт.

Земља хиљаду језера и дебитаната на Мундобаскету

© Фото : ФИБАЛаури Марканен Финска
Лаури Марканен Финска - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2023
Пратите нас
Кошаркашка репрезентација Финске била је прва европска земља која је обезбедила учешће на Мундобаскету и то тек други пут у историји. Лако би Финци могли да направе и изненађење што су наговестили током припремних утакмица, а њихово најјаче оружје је Лаури Марканен, кошаркаш Јуте.
Међу репрезентацијама које би могле да направе сензацију на Светском првенству у кошарци често се виђа Финска која иако тек други пут игра Мундобаскет има велике амбиције.
У пријатељској утакмици са Литванијом од које су увек велика очекивања Финска је славила резултатом 81:79 чиме су кошаркаши „земље хиљаду језера“ доказали да не желе да прођу као 2014. године када није успели да искористе специјалну позивницу на добар начин.
Репрезентација Финске налази се у групи Е заједно са селекцијама Немачке, Јапана и Аустралије па се та група зове и „група смрти“.
Дефинитивно ће највећа ослоница тима бити Лаури Марканен који је претходне сезоне у Јути просечо бележио 25 поена, али оно што је још важније просечно је убацио 21 поен током квалификационих утакмица.
Поред Марканена велику улогу могао би да има Сасу Салин, капитен репрезентације, који је током квалификација био главни јунак победе над Словенијом када је уписао 25 поена и показао да уме да преузме одговорност када је најпотребније.
Управо су само Марканен и Салин играли на Светском првенству 2014. године. С обзиром да на прошли Мундобаскет Финска није усппела да се квалификује остали кошаркаши први пут ће имати ту врсту искуства.
Резултате Финске на Мундобаскету помно ће пратити и Србија јер ће кошаркаши ове земље бити једни од противника Орлова током квалификација за Евробаскет.
Списак репрезентације Финске:
Макс Брезелник, Перту Бломгрен, Данијел Доленц, Федерико Федерико, Јакоб Грандисон, Шон Хопкинс, Микаел Јантунен, Хенри Кантонен, Севери Каукијанен, Ату Кивмаки, Миро Литле, Александер Мадсен, Лаури Марканен, Едон Максуни, Алекс Марфи, Ласи Никаринен, Оливије Никаринен, Оливије Нкамуа, Топијас Палми, Рему Рајтанен, Сасу Салин, Илари Сепала и Елијас Валтонен.
Богдан Богдановић - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2023
Мундобаскет 2023
Богдан архивирао Јокића: „Не плашимо се, отварају се врата другима“
Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
Мундобаскет 2023
Пешић задовољан испуњеним циљем: „Донеће нам добре ствари“
Богдан Богдановић  после погођене тројке против САД - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
СПОРТ
Србија видела успоне и падове Орлова –срушена Грчка у Атини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала