- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Фајненшнал тајмс“: Кина позива БРИКС да постане геополитички ривал Г7

© AP Photo / Eraldo PeresЗнак БРИКС-а у Бразилу
Знак БРИКС-а у Бразилу - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2023
Пратите нас
Кина ће позвати колеге из БРИКС-а (Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужноафричку Републику) на самиту у Јоханесбургу да ову организацију претворе у пуноправног геополитичког ривала Групи седам (Г7), пише лист „Фајненшнал тајмс“.

„Ако проширимо БРИКС, како би он одговарао за удео у глобалном БДП-у, као што је Г7, онда ће наш заједнички глас у свету постати јачи“, изјавио је листу неименовани кинески представник.

„Фајненшнал тајмс“ подсећа да је председник Јужноафричке Републике Сирил Рамапоса позвао на самит, који је планиран 22-24. августа, лидере и председнике више од 60 држава. Истиче се да су 23 земаља заинтересовано за чланство у БРИКС.
Извори, који су свесни положаја Кине и Индије, рекли су да постоји све већа напетост између Пекинга и Њу Делхија око тога како би требало да изгледа ширење БРИКС-а. Основни проблем је у томе да ли би БРИКС требало да буде неутрални клуб за заговарање економских интереса земаља у развоју или политичка сила која би требало да се отворено супротстави Западу.
Лист наводи речи неименованог бразилског дипломате, који сматра да би требало да постоје јаснија правила за пријем нових чланова.
Бразил, Русија, Инсија и Кина су 2006. године формирале групу БРИК, а са чланством Јужноафричке Републике 2011. године је добила назив БРИКС. У Г7 су Велика Британија, Немачка, Италија, Канада, Француска, Јапан и САД.
Руски лидер Владимир Путин ће ове године учествовати на БРИКС-у у онлајн формату. Русију ће на догађају представљати министар спољних послова Сергеј Лавров. Бројне друге земље намеравају да се придруже економском блоку, укључујући Аргентину, Иран и, према речима кинеског Министарства спољних послова, Индонезију, Турску, Саудијску Арабију и Египат.
Лого организације БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2023
СВЕТ
Запад боли кад види листу чекања за БРИКС
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала