- Sputnik Србија, 1920
Самит БРИКС
Самит БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка), којим председава Јужноафричка Република, одржава се од 22. до 24. августа у Јоханесбургу. Очекује се да лидери земаља „петорке“ на самиту разматрају проширење организације.

Самит БРИКС, обратили се лидери земаља-чланица /видео/

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаСамит БРИКС
Самит БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
Пратите нас
У Јоханесбургу је почео XV самит БРИКС. Лидери земаља чланица – Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке Републике, обратили су се на пословном форуму.
У сали за састанке Међународног конференцијског центра „Сандтон“ окупили су се представници бројних компанија и инвестиционих фондова земаља БРИКС, као и низа афричких земаља и међународних финансијско-економских организација.
Пословни форум је прва тачка дневног реда XV самита БРИКС. Касније ће бити одржан затворени састанак лидера чланица организације. Нема утврђеног дневног реда, а учесници ће моћи да покрену разговор о било којем актуелном питању.
Главна тема самита је „БРИКС и Африка – партнерство у интересима убрзаног раста и инклузивног мултилатерализма“.
Први се учесницима обратио домаћин самита, председник Јужне Африке Сирил Рамафоза.
Он је рекао да земље-чланице БРИКС сада врше снажан утицај на светску привреду и позивају да се спроведу фундаменталне реформе светских финансијских институција.

„Пет држава БРИКС оствариле су током претходне деценије снажан економски раст. Сада група БРИКС има снажан утицај на светску економију. Захтевамо фундаменталне реформе глобалних финансијских институција како би оне могле да одговарају задацима који се односе на развој“, рекао је домаћин самита.

Као позитиван пример таквих трансформација он је навео Нову развојну банку БРИКС.
Једностране ограничавајуће мере које уводе неке земље нису у складу са постојећим правилима и подривају светску трговину, навео је Рамафоза.
Председник Јужне Африке је рекао и да ће лидери накнадно, за пар сати, размотрити питања од значаја за организацију, укључујући њено проширење.
Председник Бразила Ињасио Лула да Силва рекао је да ће раст светске привреде наредне године бити остварен захваљујући пре свега напорима земаља у развоју а БРИКС ће бити покретачка снага тог процеса.
Он је додао и да је то што развијене земље инсистирају на својим трговинским интересима под плаштом иницијатива за борбу против климатских промена није прихватљиво.
„Не прихватамо зелени неоколонијализам којим се стварају дискриминационе трговинске баријере под плаштом заштите природне околине“, рекао је бразилски председник.
Он је додао и да подржава идеју стварања јединствене валуте БРИКС.
Поруку кинеског лидера Си Ђинпинга на форуму је прочитао министар економије Ванг Вентао.
Кинески председник је поручио да је Кина на исправној страни историје и да ће наставити да води независну и мировну спољну политику.

"Земље БРИКС ће стремити ка томе да се успостави праведнији светски поредак и мултиполарност. Кина ће сарађивати са свим земљама како би се убрзала сарадња у области иницијативе глобалног развоја", наводи се у поруци Сија.

Кинески председник позвао је да се осигура општа безбедност и отклоне узроци сукоба у свету.
„Кина ће наставити да јача стратешко партнерство у оквиру БРИКС, да промовише демократизацију у међународним односима и мултиполарност света", поручио је Си.
Индијски премијер Нарендра Моди рекао је да улога БРИКС поново добила на значају у условима последица пандемије, геополитичке напетости и економских потешкоћа, као што је то било првих година по оснивању организације после светске економске кризе 2008. године.
Учавстник бизнес-форума проходит мимо логотипа саммита БРИКС в ЮАР - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
Самит БРИКС
Репортер Спутњика са самита БРИКС: Чекамо решење најважнијег питања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала