- Sputnik Србија, 1920
Самит БРИКС
Самит БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка), којим председава Јужноафричка Република, одржава се од 22. до 24. августа у Јоханесбургу. Очекује се да лидери земаља „петорке“ на самиту разматрају проширење организације.

Јужноафричка Република: Рано је говорити о заједничкој валути БРИКС

© SputnikЗаставе чланица групе БРИКС
Заставе чланица групе БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
Пратите нас
За сада је рано да се говори о заједничкој валути БРИКС-а, изјавио је специјални изасланик за Азију и БРИКС у Министарству спољних послова Јужноафричке републике Анил Суклал.
„Мислим да је рано да се говори о валути БРИКС-а. Говоримо о стварању још шире финансијске инклузивности у погледу глобалних финансијских трансакција, глобалне финансијске трговине и тога како ми организујемо наша плаћања“, рекао је он.
Суклал је истакао да је потребно да се продубе односи уз коришћење локалних валута.

„Земље не само БРИКС-а, него и глобалног Југа, укључујући Африку, говоре да морамо да тргујемо у локалним валутама, изјавио је он и додао да земље не би требало да зависе од једне или две светске валуте.

Самит БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка) биће одржан од 22. до 24. августа у Јоханесбургу, којим ће председавати Јужноафричка Република. Према речима министра спољних послова Јужноафричке Републике Наледија Пандора, лидери земаља „петорке” ће на самиту разговарати о питању проширења организације.
Раније је објављено да је више од 20 земаља поднело формалне пријаве за придруживање асоцијацији, међу њима су: Аргентина, Иран, Алжир, Тунис, Турска, Саудијска Арабија и Египат.
Самит БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
Самит БРИКС
БРИКС банка почиње издавање кредита у локалним валутама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала