- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Фудбалска револуција – прва жена на клупи мушке репрезентације?

© AFP 2023 / FRANCK FIFEСарина Вајгман
Сарина Вајгман - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
Пратите нас
Сарина Вајгман, селектор женске фудбалске репрезентације Енглеске, налази се у конкуренцији да постане селектор мушког националног тима Холандије, чим ова позиција буде упражњена.
Руководство Фудбалског савеза Холандије већ месецима интерно и тајно размишља о ангажовању селекторке женског тима Енглеске, макар као једног од кандидата.
Њена кандидатура чини се као извеснија него икада раније, посебно после четири сјајна наступа на великим турнирима за жене у претходним годинама.
Никада раније ниједна фудбалска федерација или клуб нису понудили клупу мушког тима једној жени. Вајгманова је уочи недељног финала Светског првенства против Шпаније (0:1) поручила Енглезима да не планира да напусти кормило „Лавица“.
Међутим, после ужасне 2023. године у којој је мушки тим селекције Холандије претрпео три пораза у четири утакмице, Роналд Куман се налази под великим притиском у својој другој селекторској кампањи.
Вајгманова (53) која је са женским тимом Холандије стигла до два финала великих такмичења везана је уговором за Енглеску до завршетка Европског првенства за жене 2025. године.
Анкета
Да ли жена може да води мушку репрезентацију?
Марк Булингем, извршни директор Фудбалске асоцијације Енглеске, изјавио је прошле недеље да „Сарина у фудбалу може да уради шта пожели“ и отворено ставио до знања да разматра да јој повери вођење мушке репрезентације када се Гарет Саутгејт буде повукао са клупе.
Холанђанка слови и као кандидаткиња за клупу женске репрезентације САД, после недавне оставке Влатка Андоновског. Једно је сигурно, некадашњој дефанзивки рођеној у Хагу, понуда не недостаје.
Као са Енглеском, Сарина је раније и са Холандијом забележила титулу првака Европе и играла финале Светског првенства. Из ФА Енглеске поручују да ће одбити све евентуалне понуде за селекторку женског тима и надају се да ће убрзо продужити актуелни уговор.
Занимљиво је да Вајгманова зарађује око 450.000 евра годишње као селектор женске репрезентације Енглеске, док њен колега на клупи мушког тима Саутгејт има преко десет пута више, око 6,5 милиона евра годишње.
Булингем је изразио наду да ће ускоро зараде два селектора моћи да се изједначе или бар приближе, мада је подвукао и да тренутни однос женског и мушког фудбала диктира тржиште које то не дозвољава.
Ђорђе Петровић - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
СПОРТ
Шести Србин у Челсију, Чукаричком стижу милиони од обештећења
Јегор Пруцев - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2023
СПОРТ
Талентовани Рус напустио Црвену звезду
Душан Влаховић - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2023
СПОРТ
Душан Силни – гол и асистенција на премијери /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала