- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Заплењено 9,5 тона кокаина у бананама у Шпанији: Иза пошиљке стоји балкански картел

© AFP 2023 / PAU BARRENA Полиција, Шпанија
Полиција, Шпанија - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2023
Пратите нас
Шпанска полиција запленила је 9,5 тона кокаина скривених у контејнеру за транспорт банана из Еквадора, што је највећа количина заплењена у једном контејнеру у тој земљи. Иза те пошиљке стоји балкански картел, тврде шпански медији.
Шпанска полиција је саопштила да је заплена 9,5 тона кокаина „ударац без преседана за једну од највећих светских криминалних организација у дистрибуцији кокаина, која је циљала на велике криминалне мреже у Европи“.
Кутије су биле означене са више од 30 различитих логотипа који одговарају различитим европским криминалним круговима којима је кокаин требало да стигне.
Према речима представника полиције, нико није ухапшен, али није искључено да ће се то догодити наредних дана.
Шпанска полиција није јавно именовала о којим круговима или организацијама је реч, али Мундо пише да иза пошиљке стоји тзв. балкански картел.
„Национална полиција и Царина задале су тежак ударац балканском картелу умешаном у трговину кокаином, запленом 9.436 килограма наведене дроге. Ово је највећа количина заплењене дроге у историји Шпаније. Премашује 8.700 килограма из 2018. године, такође се налази у луци Алхесирас и четврта је или пета у историји ЕУ од када се ове акције бележе“, пише Мундо.
Криминална организација у Еквадору имала је велику мрежу за слање дроге у Шпанију, углавном у луке Алхесирас и Виго на северозападу, преко међународне компаније за трговину бананама која се налази у главној луци у којој се извозе банане у Еквадору – Мачали.
Полиција - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
ДРУШТВО
Заплењене две тоне кокаина на једрилици у Атлантику, хапшења у Београду и Новом Саду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала