- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Пресек добре филмске године: У Нишу почиње трка за „Константина“ и „Теодору“

© Фото : Printscreen/YoutubeФилмски сусрети 2021. године
Филмски сусрети 2021. године - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2023
Пратите нас
Уручењем награде „Павле Вуисић“ глумици Мирјани Карановић и пројекцијом филма „Траг дивљачи“ Ненада Павлвића на Летњој позорници нишке тврђаве вечерас почиње 58. Фестивал глумачких остварења играног филма – Филмски сусрети.
Од 21 пријављеног филма селектор Дејан Дабић је за такмичарски програм одабрао 14 остварења међу којиме је и филм „Што се боре мисли моје“ Милорада Милинковића о убиству кнеза Михаила Обреновића који ће у Нишу имати светску премијеру.

Шест нишких премијера и два нишка филма

Филм „Свилен конац“ Дамира Романова биће први пут приказан на фестивалу, а нишка публика ће први пут имати прилику да погледа остварења: „Ко жив, ко мртав“ Радета Ћосића, „Уста пуна земље“ Пурише Ђорђевића, „Овуда ће проћи пут“ Нине Огњановић, „Мања“ Николе Кончаревића, „Кома“ Петра Јаконића и „Момак и девојке“ Ивице Видановића.
© Фото : Уступљено СпутњикуФилм „Што се боре мисли моје“ Милорада Милинковића
Сцена из ТВ серије „Што се боре мисли моје“ - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2023
Филм „Што се боре мисли моје“ Милорада Милинковића
На програму до 1. септембра, ће бити и остварења која су већ имала своју биоскопску дистрибуцију: „Траг дивљачи“ Ненада Павловића, затим вишеструко награђивани првенац Душана Зорића и Матије Глушчевића „Да ли сте видели ову жену“, „Света Петка – крст у пустињи“ Хаџи Александра Ђуровића, „Вера“ Недељка Ковачића и „Олуја“ Милоша Радуновића и „Индиго кристал“ Луке Михаиловића.
Глумци Нада Блам, Бранислав Лечић и Владица Милосављевић доделиће осам награда – Гран при „Наиса“ за најбоље глумачко остварење, „Цар Константин“ и „Царица Теодора“ за најбољу мушку, односно женску улогу, повеље за изузетну женску и мушку улогу, награде за женску и мушку епизодну улогу и награда за најбољу дебитантску улогу.
Жири може да додели ако сматра потребним и плакету за најбољег страног глумца у српском филму.
Дабић најављује и два филма нишке продукције, који ће бити приказани на затварању: „Народни глумац“ о глумцу Жики Миленковићу, родом из Ниша, из визуре људи који су га волели и поштовали, и први дугометражни играни филм настао у потпуности у нишкој продукцији „Прихвати или одбиј“ Божидара Пешића.

Пресек добре филмске године

„Биће то пресек актуелне ситуације у српској кинематографији. Ово је година која се може сматрати успешном. Можда није спектакуларна али је имала нека пријатна изненађења попут филма 'Индиго кристал' за који нико у старту није очекивао да ће остварити тако добар резултат у биоскопима“, каже Дабић за Спутњик.
Примећује да је занимљива присутност Аполонових филмова који у овој другој години продукције, према његовој оцени, показују већи степен естетског квалитета и приближавање „нечему што личи на пунокрвни биоскопски филм“.
Од доминантних тема издваја „деловање служби“ у филмовима „Траг дивљачи“, „Кома“ и „Вера“, затим приче о младима - „Момак и девојке“, „Свилен конац“, „Мања“, као и важне догађаје из блиске и даље прошлости као што је тема филма „Олуја“.

Пратећи програм у част Штимцу, Павловићу и Гидри

У оквиру пратећег програма сваког дана у подне биће организовани разговори са глумцима, затим промоције књига „Славко Штимац – тики херој екрана“ Марка Мисираче и „Живојин Павловић – кино поета великог црнила“ у издању Лесковачког културног центра.
Дабић најављује и изложбе - "Трагови једног времена: Филмски плакат 1980-1989“ и „Сенке успомена“ Лазара Ђембера са портретима глумачких великана, као и округли сто посвећен Драгомиру Бојанићу Гидри који је, напомиње, остао незаслужено у сенци својих улога комичара.
Традиционално на отварању фестивала председница жирија ће из руку градоначелнице Ниша добити кључеве града који ће до 1. септембра припадати глумцима.
Дабић сматра да су у односу на друге фестивале у Србије и региону, Филмски сурети изгубили примат због тога што су други фестивали бољи у маркетингу или имају више новца:
„Оно што овај фестивал има јесте традиција, као најстарији фестивал посвећен дугометражном играном филму у Србији и други по старости у региону после пулског. Други квалитет фестивала су глумачке креације, а трећи нишка публика од чије реакције често зависи у ком смеру ће неки филм кренути. Да подсетим да је 2018. године 'Јужни ветар' кренуо из Ниша након френетичног пријема на Летњој позорници, као и на премијеру остварења 'Тома' 2021. године“.
Дабић очекује да ће фестивал ове године обележити млади – на великом платну и у публици.
Филм Овуда ће проћи пут Нине Огњановић - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
КУЛТУРА
Још две награде за филм „Овуда ће проћи пут“ Нине Огњановић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала