- Sputnik Србија, 1920
Мундобаскет 2023
Светско првенство у кошарци 2023. одржава се од 25. августа до 10. септембра на Филипинима, у Јапану и Индонезији. Сва дешавања са Мундобаскета пратите уз Спутњик спорт.

Пешић после победе донео лепе вести и говорио о „специјалним задацима“

© Фото : ФИБАСрбија - Кина
Србија - Кина - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2023
Пратите нас
После одличне утакмице и победе кошаркаша Србије против Кине (105:63) на конференцији за медије прве утиске изнели су Никола Милутинов, најбољи играч меча, као и селектор Светислав Пешић који је осим анализе меча говорио и повреди Филипа Петрушева за коју је рекао да није озбиљније природе.
Никола Милутинов постигао је 11 поена, уписао шест скокова и две асистенције против селекције Кине, а после победе Србије добио је и признање најбољег играча на мечу. Имао је Никола због чега да буде задовољан, а на конференцији је истакао да је ово само први корак који су Орлови направили ка циљу.
„Честитам мом тиму. Почели смо како смо планирали, одличном одбраном, добрим темпом у нападу, зато смо стекли велику предност. Значи нам много, знамо да је прва утакмица много битна, али ово је само први корак, морамо да останемо на земљи и да радимо јако од жељеног циља“, рекао је Милутинов.
Селектор Пешић истакао је да је кључ био у специјалним задацима.
„Утакмица као и свака друга, али имали смо неке специјалне задатке за играче. За мене је као тренера битно да искористим прву званичну утакмицу да победимо, али и то није довољно. Специјални задатак је меча је био да се преузме одговорност у одбрани 1 на 1, да видимо како бранимо пик, како се организујемо након шута противника... Ми смо нови тим и први пут смо на великом такмичењу. Ово је разлог што овај меч користимо да се поправимо тактички. За мене је одговорност у одбрани најбитнија. Данас нам је мета био Андерсон, да видимо како ћемо реаговати. Изузетна одбрана је била вечерас. Свака четвртина је битна, али трећа четвртина може све да промени“, рекао је Пешић.
Велико поштовање Пешић је указао селектору тима Кине Александру Салету Ђорђевићу, али је и појаснио да не жели да прича о тренерима већ о свом тиму.
„Као и сваки други меч. Велико поштовање Саши и тиму Кине. Њему треба времена да поправи тим, да донесе своју тактику у екипу јер то нису ствари које се дешавају одмах. Без времена не можете да урадите посао. Мој први посао као тренера је да не причам о тренерима и другим тимовима, о противницима. Мој задатак је да поправим своје играче и мој тим. Не могу да причам о другима“, истакао је Пешић.
Филип Петрушев изашао је са терена у току утакмице због повреде, али она није озбиљније природе потврдио је селектор.
„Искренуо је зглоб и нисмо хтели да ризикујемо. Могао је и да игра, али није било потребе. Колико сам информисан само је мало повређен и биће на располагању“, поделио је Пешић добру вест.
Посебно је говорио о томе колико је важна одлична игра Милутинова.
„Одбрана не почиње од Милутинова, већ од Аврамовића и Стефана Јовића. Прво мора одбрана спољних играча да буде на нивоу, да би високу играчи могли да изврше своје задатке. Врло је важно у свакој, па и у нашој одбрани организација после завршеног напада. Кошарка се доста променила и екипа која успе да нађе тај баланс између позиционе и транзиционе одбране може да контролише судбину. Видели сте како је Милитинов одиграо у одбрани, о њему се прича у Европи не само због напада него јер је као ретко који играч нашао баланс између напада и одбране“, истакао је селектор.
Похвале од селектору иду и Душану Ристићу.
„Није он баш ни замена, ми знамо шта Душан може да покаже. Он је то показао на свим мечевима. Да ли бисмо ми дошли на СП и квалификовали се да није било њега? То не знамо! Он је потпуно другачији од Милутинова и Петрушева, али то је добро. Волели бисмо да је мало бољи испод коша, али нама је Душан јако важан играч и он може много боље и он ће то показати“, завршио је Пешић конференцију.
Србија - Кина - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Прва победа Србије кроз призму фотографија
Србија - Кина - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2023
Мундобаскет 2023
Србија је Салету спремила најбољи поклон: „Поносан сам!“
Богдан Богдановић - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2023
Мундобаскет 2023
Орлови полетели са „плус 42“ – Салетова Кина лак плен на старту Мундобаскета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала