- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милатовић и Спајић различито о влади – хоће ли доћи до раскола у Европи сад

© Фото : Уступљено Бобану НововићуПредседник Црне Горе Јаков Милатовић почео је консултације о мандатару са представницима Покрета Европа сад
Председник Црне Горе Јаков Милатовић почео је консултације о мандатару са представницима Покрета Европа сад - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
Пратите нас
Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић апеловао је на мандатара Милојка Спајића и све који учествују у преговорима о новој влади да процес учине транспарентнијим, инклузивнијим и у складу са изборном вољом грађана, оценивши да је потребна политички стабилна влада, што покреће питање колико су они различити у приступу око формирања нове владе.
Изјава Милатовића подгријала је и нека размишљања да би и у Европи сад могло брзо доћи до неке врсте раскола, који би могао да заустави нагли раст популарности те политике услед разочараности бирача у дотадашње политичке елите.

Милатовић за стабилну владу

Док Милатовић заговара стабилну политичку владу, Спајић је претходних дана саопштио да прави владу без представника коалиција За будућност Црне Горе и УРА, што није добило подршку ни неких посланика ПЕС-а. Незадовољство таквим приступом формирању владе исказали су и Алтернатива и Уједињена Црна Гора, које су ускратиле подршку мандатару, а које имају по једног посланика. Поставља се логично питање на којој страни би Спајић могао да потражи подршку нових посланика, да ли у партијама које су изгубиле парламентарне изборе и које су традиционални савезници ДПС-а, што би било кршење изборне воље грађана.
Аналитичар Владо Павићевић каже за Спутњик да су двије ствари важне за актуелни тренутак у црногорској политици.
„Једно је да је Милојко Спајић, мандатар и предсједник ПЕС-а, својим приступом у креирању структуре и састава нове владе изазвао велико незадовољство и код оних који су његово саборци из партије. Имамо све више њих из ПЕС-а, а међу њима и посланике те партије који се јављају и кажу да нијесу сагласни како он саставља ту нову владу. Сада имамо и потпредсједника ПЕС-а и предсједника Црне Горе Јакова Милатовића, који је овом својом последњом изјавом казао да Спајић разбија ту тридесетоавгустовску побједу 2020. године и то заједништво које је тада направљено. То Спајићу не може да донесе било какво добро у политичком смислу, већ може само да му нанесе штету. Мислим да је то примјерена, оправдана реакција Јакова Милатовића, нарочито имајући у виду да је он у кампањи за предсједничке изборе окупио све политичке снаге побједнице 30. августовских избора и тако убједљиво поразио дотадашњег предсједника Црне Горе Мила Ђукановића“, истиче Павићевић.

Пресудна седмица

Наш саговорник верује да ће ова седмице бити пресудна за будућност Спајићеве владе.
„Ако се током седмице закаже сједница Скупштине са циљем да се изабере руководство новог сазива, значи да Спајић не одустаје од свог виђење формирања владе, и да ће ићи да формира кабинет који ће подржавати 41 посланик. Али ако се не закаже сједница Скупштине Црне Горе то ће бити знак да је Спајић евидентирао да он више нема подршку више ни 41 посланика и намеће се питање како ићи даље, да ли поновно објединити снаге које су побиједиле 30. августа 2020. и од њих саставити владу или ће се ићи на ванредне парламентарне изборе. То је сада отворено питање”, поручује у изјави за Спутњик Павићевић.

Да ли су Срби лоши економисти?

Интересантну виђење релације Милатовић - Спајић данас је саопштио познати подгорички адвокат Велибор Марковић.
“Колико год појединци критиковали предсједника Јакова Милатовића због наводног политичког неслагања са Милојком Спајићем, он је предлагањем овог за мандатара, свима затворио уста, испунивши тако моралну и сваку другу обавезу према својој ,,бази". Ту је, макар што се тиче будуће владе, он свој дио посла завршио и нико нема морално право да му пребацује и приговара да је требало и да је морао више“, констатује Марковић.
Он, међутим, скреће пажњу на други проблем: уколико су искључиви мотиви Спајића у погледу рада будуће владе побољшање економског стандарда, те финансијска стабилност и независност, што не треба да зависи од националног састава у влади, али тако што ће се у тај процес укључити и албанске партије, као и провјерено ,,поштена" Бошњачка странка, а не и партије просрпске провенијенције, онда нема другог логичног закључка осим да господин Спајић у Албанцима и Бошњацима види добре, а у Србима лоше, односно неталентоване економисте, што баш и нема неке посебне логике, нити смисла.
„Стога таква аргументација аутоматски пада у воду. Или нека се јавности понуди нека друга, за наивни народ смисленија, да мотив није само економски, него и неки други, рецимо, ситносопственички или, једноставно, груба грешка као производ лакомислености, неискуства, али и себичности. И оно што мене посебно (а можда и једино лично) занима је то што уколико се не буду пронашле скупштинске ,,резерве" у виду подршке партија који немају представнике у влади, све до 49 гласова, функција ВДТ-а ће и даље остати у в.д.стању, а биће онемогућен и избор на неке друге функције у правосуђу, као и, што је најважније, измјене Устава Црне Горе. Ово посљедње ће довести до блокаде могућности за нужним, општим избором судија и тужилаца, чиме ће се, до неких нових парламентарних избора и конституисања квалификованије скупштинске већине, реформа посрнулог правосуђа и даље одуговлачити у недоглед”, поручује адвокат Марковић.
Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
РЕГИОН
Јаков Милатовић о Спајићевој влади: Разбија се енергија са председничких избора
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
РЕГИОН
На помолу нова „Милова“ влада Црне Горе коју многи победници – неће подржати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала