- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милатовић: Залажем се за широку владу; Милановић: Ако је ЗБЦГ у влади и то је слика Црне Горе

© Фото : Youtube/Predsjednik Crne Gore/PrintscreenЈаков Милатовић и Зоран Милановић у Загребу
Јаков Милатовић и Зоран Милановић у Загребу - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
Пратите нас
Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић рекао је да се залаже за широку владу те државе која би „имала велику квалификовану подршку у парламенту“. Они који су од Црне Горе направили бесудну земљу не могу сада да рјешавају проблем јер су били главни за креирање тог проблема, додао је Милатовић.
Предсједник Црне Горе то је изјавио у Загребу на конференцији за новинаре након сусрета са хрватским предсједником Зораном Милановићем. Милатовић је казао да је земља на раскрсници - да ли ће постати у потпуности правна држава, јер само тако може заокружити учлањење у ЕУ.
„Црној Гори је неопходна правна држава, али нијесам сигуран да у томе могу помоћи они који су од Црне Горе направили бесправну државу. Волио бих да Црна Гора што прије добије стабилну Владу, да дођемо до рјешења када је у питању правосуђе. Мислим да је то насушна потреба Црне Горе“, казао је Милатовић. Он је подвукао да се једино кроз реформу правосуђа Црна Гора може ослободити досадашњег непримјереног партијског утицаја.
На питање о уласку коалиције „За будућност Црне Горе“ (ЗБЦГ) у нову владу, Милатовић је казао да не треба мијењати тезе.
„Ако што не волим у политици, то је покушај замјене теза. Апсолутно, када кажем да Црној Гори треба стабилна влада, знам зашто то говорим. Црној Гори треба влада која може додатно кроз подршку парламента реформисати правосуђе. Знате у чему је разлика данас између Црне Горе и Хрватске - та што је прије десетак година у Хрватској убијен један новинар, а у Црној Гори је убијен други новинар. Због тога што су независно истраживали краке дуванске мафије на Балкану. Хрватска као земља која је напредовала у контексту права и правосуђа је негдје успјешно разријешила тај случај, и данас имамо пресуду у контексту починалаца убиства Ива Пуканића. Црна Гора, нажалост, никада до краја није расвијетлила убиство Душка Јовановића, једног новинара који је прије 15-ак година убијен у Црној Гори. И то је разлика“, саопштио је Милатовић.
Он је нагласио да жели Црну Гору у којој његова дјеца живе а да је закон исти за све.
„Уколико то сада не завршимо, ја се бојим се да никада нећемо успјети да је завршимо. Када говорим о Влади, говорим о Влади која може да ријеши питање правосуђа и да створи правну државу. И не мислим да они који су од Црне Горе направили бесудну земљу могу сада да рјешавају проблем јер су били главни за креирање тог проблема. Не бих волио да дође до замјене теза. Никакве везе, нити повезаности са коалицијом ЗБЦГ немам. Да имам, био бих у тој партији. Не бих имао своју партију. Мислим да је врло важно да та порука буде јасна. Ја сам ушао у црногорску политику да бих, у мјери могућег, направио земљу владавине права и једнаких економских шанси за све“, рекао је Милатовић.
О новој црногорској влади говорио је и хрватски предсједник Зоран Милановић, који је рекао да се „предсједник Црне Горе непотребно правда, а нема због чега“.
„Коалиција ЗБЦГ, то су просрпске странке. Иза тога стоји пуно гласова црногорских грађана. То је управо оно што не желите а дође из Брисела. Уколико се не ради о манијацима, силоватељима, нацистима, сљедбеницима СС Вафен бригаде, усташама, четницима, правим четницима, немате право свог избора. Ово је „кенсел култура“. Дакле, сад се по сваку цијену жели искључити једна група која је на изборима добила 15 одсто која мени баш и није симпатична, искрено, ја с њима не бих ишао у коалицију. Али то је потпуно ваша ствар, и ако се ту будете дали ломити и уцјењивати, имаћете поломљене ноге које неће зарасти. Саставите владу која је ефикасна. Ако у њој има тих такозваних просрпских странака то је исто слика Црне Горе. Можда бих ја хтио нешто друго, али искрено, не тиче ме се“, казао је Милановић.
Обраћање Јакова Милатовића после победе на председничким изборима у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2023
РЕГИОН
Мандић: У новој влади окупити снаге које су подржале Милатовића у другом кругу предсједничких избора
Маша Радовић и Владислав Дајковић - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2023
Подкаст
Владислав Дајковић: Владу Црне Горе покорио НАТО – Срби ће се борити за слободу | Маша и ...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала