- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Граница између Русије и Украјине - Sputnik Србија

УЖИВО У Брјанској области спречен упад украјинских диверзаната на територију Русије

Пратите нас
Наставља се специјална операција коју Русија изводи у Украјини. Четири брза чамца са украјинским десантом уништена су у Црном мору. Руски хеликоптери су активни у зони специјалне операције. Експлозије су одјекнуле у Одеској и Дњепропетровској области.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:06 04.09.2023
Из канцеларије председника Украјине Владимира Зеленског саопштено је да је он боравио на положајима украјинских снага на делу територије Доњецке Народне Републике који је под контролом Кијева.
„Током радне посете Доњецкој области Владимир Зеленски је боравио у командним пунктовима војних јединица“, наведено је у саопштењу, објављеном на сајту украјинског председника.
У саопштењу се наводи да је Зеленски саслушао извештаје о ситуацији на фронту и материјално-техничкој опремљености.
20:50 04.09.2023
У Брјанској области спречен упад украјинских диверзаната на територију Русије
У пограничном подручју Брјанске области спречен је покушај украјинске диверзантско-обавештајне групе да продре на територију Русије, саопштио је губернатор тог региона Александар Богомаз.
Према његовим речима, на месту које су диверзанти напустили, пронађени су оружје и муниција, међу којима су и примерци иностране производње.
20:40 04.09.2023
Путинов помоћник: Нема сигнала од Кијева за преговоре
Нема никаквих сигнала од Украјине да постоји могућност за преговоре, изјавио је помоћник руског председника Јуриј Ушаков за руски Први канал.
Он је додао да шеф турске дипломатије, који је у Кијеву боравио уочи састанка председника Русије и Турске, Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана, „није пренео никакве вести“.
19:13 04.09.2023
Кијев: Питање испоруке америчких далекометних ракета није затворено
Шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба изјавио је да питање о испорукама америчких балистичких ракета ATACMS Украјини није затворено. Према његовим речима, САД ће донети одлуку о томе када буде завршена анализа података.
„У мом последњем разговору с америчким државним секретаром то је било разматрано. Он је потврдио да се анализирају поједини елементи у вези с употребом, количином, да би се донела коначна одлука“, рекао је Кулеба и додао да су Велика Британија и Француска испоручиле Украјини далекометне ракете.
Према његовом мишљењу, природно је да се САД и Немачка придруже тој коалицији.
17:51 04.09.2023
Кијев: Пут ка преговорима с Москвом је на бојном пољу
Министар иностраних послова Украјине Дмитриј Кулеба сматра да је пут ка дипломатији с Русијом на бојном пољу.
„Ниједна земља на свету не жели мир више него Украјина. Ипак, неки ратови нису само сукоби или територијални спорови“, рекао је Кулеба током сусрета амбасадора у Бечу, укључивши се путем видео-везе.
Према његовим речима, сукоб не може бити прекинут једноставно, за преговарачким столом, јер би замрзавање конфликта Русији дало могућност да предахне и да искористи то за припрему за нови напад.
Кулеба је додао да је неопходан „праведан, стабилан мир“ у складу с формулом председника Украјине Владимира Зеленског.
Шеф украјинске дипломатије је додао да „праведног мира“ неће бити без територијалне целовитости Украјине у оквиру граница утврђених 1991. године.
17:15 04.09.2023
Украјинска беспилотна летелица пресретнута је у поподневним сатима изнад територије Брјанске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
16:54 04.09.2023
Руски војник у зони специјалне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
РУСИЈА
Путин: Контраофанзива Украјине је потпуна пропаст
16:53 04.09.2023
Шојгу: За недељу дана уништено седам украјинских беспилотних чамаца
Русија је само током протеклих пет дана уништила седам украјинских беспилотних чамаца, рекао је новинарима руски министар одбране Сергеј Шојгу.
„Само током протеклих недељу дана, заправо, чак и не за недељу, него за пет дана, уништено је седам таквих чамаца“, рекао је Шојгу.
Он је навео да је проблем заштите безбедности на мору и био један од разлога за иступање Русије из „прехрамбеног споразума“.
16:45 04.09.2023
Кијев очекује разговор Ердогана и Зеленског
Шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба изјавио је да Кијев очекује да ће председник Турске Реџеш Тајип Ердоган након састанка с руским председником Владимиром Путином разговарати и с украјинским лидером Владимиром Зеленским.
Како преноси Ројтерс, Кулеба је изјавио да у односима Зеленског и Ердогана постоји поверење.
15:18 04.09.2023
Запорошка администрација: Кијев изгубио десетине хиљада војника током „контраофанзиве“
Украјинска војска је за три месеца „контраофанзиве“ на запорошкој линији фронта изгубила на десетине хиљада људи, не успевши да допре до прве линије одбране руске војске, изјавио је лидер запорошког покрета „Заједно с Русијом“ Владимир Рогов.
„Ако бисмо сводили резултате њихове 'контраофанзиве', онда је све што је успела да уради украјинска војска то да изгуби десетине хиљада бораца, стотине јединица оклопне технике и да напредује на две деонице на подручју Урожајног, на прилазу Времјовском, и у Работину, у ореховском правцу, око пет до девет километара у дубину. То напредовање се догодило у сивој зони, али није дошло до прве линије одбране“, рекао је Рогов.
Украјинска контраофанзива у јужнодоњецком, артјомовском и запорошком правцу почела је 4. јуна, односно пре тачно три месеца.
13:22 04.09.2023
Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
РУСИЈА
Гасни хаб и прехрамбени споразум: У Сочију завршен састанак Путина и Ердогана у ширем саставу
13:19 04.09.2023
Један дан оружаног сукоба кошта Украјину 100 милиона долара, рекао је министар одбране Алексеј Резников у интервјуу за Укринформ.
„Могу да вам кажем да је од 24. фебруара до данас удео добровољних прилога износио свега 3 одсто од цифре која је потрошена на рат. Један ратни дан нас кошта 100 милиона долара. Размислите", рекао је Резников.
Он је раније у понедељак саопштио да је поднео оставку Врховној ради. Дан раније, Зеленски је најавио оставку Резникова на место министра одбране земље и именовање шефа Фонда државне имовине Рустема Умерова на његово место.
12:33 04.09.2023
Брифинг Министарства одбране Русије:
Руска војска је дроновима извела напад на украјинско бродоградитељско предузеће где су беспилотни чамци састављани од увозних компоненти.
Авиони руске Црноморске флоте ноћас су уништили четири војна брода са украјинским специјалним снагама у северозападном делу Црног мора.
У доњецком правцу одбијена су три напада јуришних група украјинске војске у подручју места Артјомовск и Северно у ДНР.
Украјинске снаге су изгубиле до 285 војника (погинули и рањени), пет оклопних возила, самоходне топове М109 „паладин“ америчке производње и „гвоздика“.
У запорошком правцу Оружане снаге Русије активно су деловале како би побољшале положаје код Работина.
Украјинска војска је изгубила преко 115 људи. У краснолиманском правцу за дан је ликвидирано до 40 украјинских војника.
У купјанском правцу одбијена су четири контранапада јуришних украјинских група. Ликвидирано је до 60 украјинских војника и систем „краб“.
У јужнодоњецком правцу украјинске снаге су изгубиле преко 120 људи. У херсонском правцу за дан је ликвидирано до 35 украјинских војника.
У ДНР Је оборен украјински војни хеликоптер Ми-8.
10:55 04.09.2023
Министарство одбране Румуније демантовало је извештаје из Кијева да су руски дронови синоћ, наводно, пали на територију земље.
Министарство је истакло да руско оружје никада није створило „директне војне претње националној територији или територијалним водама Румуније“.
Како су истакли, одбрамбене структуре стално прате ситуацију са дроновима, предузете су појачане мере будности на копну, на мору и у ваздушном простору земље.
Украјински медији су јавили да су током ноћи одјекнуле експлозије у граду Измаилу. Украјинска оперативна команда „Југ” обавестила је да је у Одеској области оштећена опрема пољопривредних и индустријских предузећа.
10:14 04.09.2023
Руска војска преузела је контролу над упориштем украјинских снага у краснолиманском правцу, саопштио је вршилац дужности лидера ДНР Денис Пушилин телевизији "Русија 24".

„Желео бих да истакнем да су положају на краснолиманском правцу побољшљани: најмање једно упориште непријатеља је прешло под нашу контролу“, рекао је лидер региона.

Говорећи о ситуацији код Артјомовска, он је напоменуо да непријатељ наставља са покушајима да заузме висоравни у близини града. Осим тога, активирале су се и украјинске диверзантско-извиђачке групе. Руске јединице су одбиле све покушаје.
И у правцу Маринке, положаји су се донекле побољшали, наставио је Пушилин.
"Ово није много изражено у броју километара, чак нису у питању ни стотине метара, али тамо сваки положај, свако упориште непријатеља игра веома значајну улогу “, приметио је вд шефа ДНР.
Према његовим речима, нема значајнијих промена у правцу Авдејевке.
09:55 04.09.2023
Јуришна група украјинских војника до 20 људи ликвидирана је у пуном саставу у близини села Работино у Запорошкој области, написао је вршилац дужности губернатора региона Евгеније Балицки на свом Телеграм каналу.
„Ситуација на линији раздвајања у подручју Работина је и даље напета. Ноћу је поново забележено кретање непријатељске технике, као и напредовање јуришне групе до 20 људи. Током борби, група је уништена у потпуности“, написао је Балички.
08:56 04.09.2023
Бела кућа тренутно не може да потврди планове за слање граната са осиромашеним уранијумом у Украјину, рекао за Спутњик представник Савета за националну безбедност САД.
08:31 04.09.2023
Војницима у Кијеву је неугодно и опасно да шетају улицама у униформи јер би становници града могли да их замене са запосленима у војним одсецима који носе позиве за мобилизацију, рекао је за Спутњик украјински војник који се налази у руском заробљеништву.

"Пре око месец и по дана био сам у Кијеву. Шетамо само у цивилној одећи, чак сам ишао у војни одсек у цивилу, јер сам се плашио да ће ме неко ударити флашом, мислиће да носим позив за мобилизацију”, рекао је украјински војник.

Према његовим речима, срамота је носити униформу у граду због оних људи који раде у војним одсецима, траже мито за одређене услуге, између осталог за ослобађање од мобилизације.
07:19 04.09.2023
У Дњепропетровској области Украјине оштећен је инфраструктурни објекат, што је резултирало пожаром, саопштио је шеф регионалне администрације Сергеј Лисак.
Према његовим речима, реч је о инфраструктурном објекту у Дњепарском региону области.
"Тамо је избио пожар. Последице се прецизирају", написао је Лисак на свом Телеграм каналу.
07:17 04.09.2023
У подручју Измаила, на југу Одеске области, оштећени су магацини и производни објекти, саопштио је начелник регионалне администрације Олег Кипер на телеграму.
Према његовим речима, оштећена је и опрема индустријских предузећа. Кипер је додао да су пожари избили на неколико локација.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала