- Sputnik Србија, 1920
Мундобаскет 2023
Светско првенство у кошарци 2023. одржава се од 25. августа до 10. септембра на Филипинима, у Јапану и Индонезији. Сва дешавања са Мундобаскета пратите уз Спутњик спорт.

Драгутиновић за Спутњик: Очаравајућа и фасцинантна Србија – за кошаркашке уџбенике!

© Фото: ФИБАСветислав Пешић
Светислав Пешић - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2023
Пратите нас
У моменту док је Партизан освајао титулу првака Европе 1992. године поготком Александра Ђорђевића, на паркету се налазио прекаљени бек Владимир Драгутиновић. То довољно говори о његовој каријери. Данас Драгутиновић као бивши шампион Европе за Спутњик коментарише учинак Орлова на Мундобаскету.
Некада врхунски кошаркаш тешко проналази праве речи за партију коју су Орлови показали против Литваније.
Србија се изборила да уђе међу четири најбоље екипе на шампионату Света у Јапану, Филипинима и Индонезији.
„У сваком случају велики успех, један од највећих у последњих неколико година. Мени је начин на који смо играли против Литваније онако заиста нешто очаравајуће, фасцинантно, што се каже за кошаркашке уџбенике. Против једне екипе која има шут, која има унутрашњу игру кроз Мотеијунаса и Валанчијунаса, а ми имамо само Милутинова, све смо неутралисали све. Што је изузетно тешко“, каже Драгутиновић за Спутњик.
Посебно је одбрана била доминантна.
„Толико доминантно и толико супериорно – нисам очекивао. Нико није могао ни да очекује, али заиста смо одиграли маестрално“, каже Драгутиновић.
Србија је у појединим моментима терала Литванију да делује као да се први пут састала. А, то је тим који је надиграо Сједињене Америчке Државе.
„У првој четвртини су они нешто и играли, убацили су нешто, а ми смо издржали, па почели да играмо своју игру. Подигли смо одбрану на виши ниво, мучили су се да пређу пола, примали лопту на девет, десет метара без шансе да шутну на кош. То није један, два или три напада, то је нон-стоп било тако“.
Посебно је Филип Петрушев добио похвале, момак који је са клупе ушао и за 17 минута убацио 17 поена, уписао је три тројке, а две су практично одлучиле победника.
„Мени је занимљива, у првом полувремену, минијатура Петрушева када је изашао Милутинов да се одмори. Оног Литванца је одучио од кошарке – шут за три поена, одбрана, продор. Није примио лопту како га је чувао Петрушев. Он је ушао човек, чак су свирали један фаул који је био контрафаул када се онај гнездио у рекету. Невероватно“.
Истиче саговорник Спутњика и колико је репрезентација Србије имала играче који су направили посао у одбрани и подредили се тиму.
„Добрић и Вања Маринковић су заједно постигли један поен. Нападачки то није нешто, али су у одбрани урадили феноменалан посао. Ма одиграли смо школски. Богдан је одиграо тако да као да некоме нацрташ како треба да игра. Е, тако је одиграо. Сад иди на продор – он оде. Сад шутни – он шутне. То је екстремно тешко“.
Ко год почне да коментарише српску репрезентацију не може, а да не укаже на учинак Алексе Аврамовића.
„Алекса уноси фантастичну енергију, а то као да сви остали прате. Американци нису одиграли овако као ми, одбрану на спољним позицијама. Фасцинантно смо играли у том делу. Енергија Алексина, коју сви остали прате, па и Гудурић, Јовић, Маринковић... Литванце који су шутерска екипа смо натерали да не смеју да погледају у кош. Амери то нису урадили, а ми јесмо“:
За крај, дилема: Канада или Словенија?
Ко би нам више легао у полуфиналу Мундобаскета?
„Ако ме већ питате, ја бих због гледаности свега више волео Словенију, али мислим да би нам из неког угла више одговарала Канада која рачуна на седам-осам играча. Ми бисмо ту са нашом дужином и спољним линијама имали предност. Милутинов је доминантан, имали бисмо и дубину. Чини ми се, ето. Али, то је полуфинале. Не можеш тражити слабијег противника“, закључио је Драгутиновић.
Богдан Богдановић - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2023
Мундобаскет 2023
Неки нови Богдан: „Нећемо још о томе...“
Марко Симоновић - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2023
Мундобаскет 2023
Симонов хитац: То је српска школа кошарке – размишљамо, нисмо као роботи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала