00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СВЕТ СА СПУТЊИКОМ
17:00
60 мин
ДОК АНЂЕЛИ СПАВАЈУ
20:00
60 мин
СПУТЊИК СПОРТ
Нови Видић и Маркова рампа за Каталонце
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Да ли је могућ НАТО без САД?
17:00
60 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Руски научници открили нову технологију за исхрану тешких пацијената

© Fotolia / Zarya MaximПацијент у болничком кревету
Пацијент у болничком кревету - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2023
Пратите нас
Научници Државног медицинског факултета „Разумовски“ у руском граду Саратову су осмислили технологију која ће заменити увозну и омогућити терапијску исхрану тешких пацијената након операције дигестивног тракта, саопштила је прес служба Универзитета.
Припрема ентералне, терапијске исхране пацијената је сложен научни и технолошки процес. Добијен производ треба да буде спреман за апсорпцију у цревима, да има вискозност као у води, а садржај и квалитетан састав хранљивих материја да буде као у свакодневној исхрани.

„Ентерална исхрана пацијената се скоро у потпуности увози. То су концентрати из компоненти које су веома технолошки обрађене. Свакодневни начини за производњу хране, због сложености технолошког процеса, не могу да произведу ове смеше“, рекла је директорка Научно-производног центра за технологије здраве исхране Ина Симакова.

Према њеним речима, основа већине смеша су супстанце које се добро растварају, али не надокнађују неопходну биолошку активност у потпуности. Такве смеше имају низ недостатака, скупе су и често се слабо варе.
Руски научници су предложили оригиналан начин за стварање ентералних смеша које ће заменити иностране.
„Експерти центра користе природни потенцијал хране и производа у комбинацији са домаћом технологијом обраде, за разлику од производње композиција од појединачних хранљивих материја“, рекла је она.
Прелиминарни резултати су потврдили да компоненте смеша испуњавају захтеве медицине и добро се варе.
Нучници су започели клиничка испитивања линије производа који су неопходни за очување и одржавање живота пацијента.
Научно-производни центар за технологије здраве исхране основан је као одговор на раст болести изазваних дефицитом хране или због вишка супстанци које се уносе у организам.
Ћелије - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2023
РУСИЈА
Руски научници претварају кожу у неуроне у циљу проучавања Алцхајмерове болести
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала