- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Украјина поделила и Г20 – Путин и Си не долазе, Индији Африка важнија од Украјине

© AP Photo / Aijaz RahiГ20
Г20 - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2023
Пратите нас
Лидери групе напредних економија Г20 на самиту у Њу Делхију једногласно ће Афричкој унији дати статус сталног члана у тој организацији, али раскол унутар групе остаје због подељених ставова око рата у Украјини и неслагања о осуди Русије, кажу руски експерти.
Иако су земље Запада које подржавају Кијев поручиле да је осуда Русије због сукоба у Украјини предуслов за заједничку изјаву челника Г20, западни медији јављају да је Индија, која председава Г20, предложила нацрт изјаве о Украјини у којој се не осуђује руска специјална војна операција, већ се у документу највећа пажња посвећује афричким земљама тј. земљама глобалног југа.
На самиту Г20, који ће бити одржан у Њу Делхију, 9. и 10. септембра, неће учествовати председници Русије и Кине. Кремљ је саопштио да Владимир Путин и Си Ђингпинг нису били „у дослуху” и да су одвојено, на основу сопствених распореда, одлучили да не учествују на предстојећем самиту. Си први пут пропушта учешће у оваквом формату, па ће кинеску делегацију предводити премијер Ли Ћанг, а руску - шеф дипломатије Сергеј Лавров.
Џозеф Бајден је изјавио да је разочаран због тога што његов кинески колега неће доћи у Њу Делхи, док западни медији наводе да САД и њихови европски савезници намеравају да искористе самит лидера Г20 у Индији да придобију нације које имају добре односе са Москвом и Пекингом. Међутим, руски експерт Антон Гришанов оцењује да од овог самита не треба очекивати много.
„Сетимо се да је први пуноправни самит одржан 2008. године, када је дошло до међународне финансијске кризе изазване догађајима у Сједињеним Државама и тада су највеће економије одлучиле да удруже снаге како би изашле из те кризе. Сада неће моћи да удруже снаге, јер значајан део Г20 заузима став да се украјинска криза може решити на бојном пољу и кроз наношење стратешког пораза Москви. И многи други проблеми су повезани са украјинском кризом, укључујући безбедност хране, као и на десетине и стотине санкција и различитих санкционих пакета. Та гомила противречности се не може занемарити“, каже Гришанов.
Према његовим речима, састанци лидера Г20 претворили су се у рутинске догађаје, далеко мање по значају од самита БРИКС-а. Једини важан резултат самита у Њу Делхију може бити пријем Афричке уније у Г20, оценио је експерт.
„Тешко да се нешто значајно може очекивати од самита Г20, осим да ће Афричка унија, на чему инсистирамо заједно са Кином, бити примљена у чланство групе као колективна чланица попут ЕУ, а Г20 ће се претворити у Г21. Јужна Африка је тренутно једина стална чланица Г20 која представља континент, а надамо се да ће и Афричка унија ући у чланство, односно да ће се променити сам концепт Г20“, додао је Гришанов.
© POOL / Уђи у базу фотографијаНа самиту Г20 у Њу Делхију, 9. и 10. септембра, неће учествовати лидери Русије и Кине, а Кремљ је саопштио да Владимир Путин и Си Ђингпинг нису били „у дослуху” и да су одвојено, на основу сопствених распореда, одлучили да не учествују
Председници Кине и Русије, Си Ђинпинг и Владимир Путин, на састанку у Москви - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2023
На самиту Г20 у Њу Делхију, 9. и 10. септембра, неће учествовати лидери Русије и Кине, а Кремљ је саопштио да Владимир Путин и Си Ђингпинг нису били „у дослуху” и да су одвојено, на основу сопствених распореда, одлучили да не учествују

Русија нуди сарадњу, а Запад – санкције и нове баријере

Руски експерт Дмитриј Перлин оцењује да је изненадна журба „велике двадесеторке“ да афричким државама одобри чланство у Г20 заправо одговор на ширење БРИКС-а и одговор на догађаје који се сада дешавају у одређеним афричким државама. Међутим, под великим знаком питања је шта Г20 заиста може да понуди Африци, констатовао је експерт.
„Већ сада је очигледно да се из Африке и афричких земаља протерују стране трупе, конкретно француске, док позиција Русије јача. Тамо јачају трговинске, економске и хуманитарне везе са Русијом, Кином и многим другим земљама, али не и са Западом. Африка је континент чије су државе искусиле двоструке стандарде европских земаља и западне цивилизације у целини и због тога имају врло мало поверења у Запад. Ако погледате како се Запад односи према својим партнерима постаје јасно да западне земље нису поуздан партнер. Стога не очекујем прави искорак од ове иницијативе. А шта Г20 данас може да понуди? Одговор је једноставан - нове санкције, нове забране, нове баријере, селективан однос у трговинским и економским односима. Нисам сигуран да је Африка, чак и модерна Африка, спремна да тако слепо верује Западу и да пристане на те предлоге“, каже Перлин.
Mото индијског председавања Г20 „Једна земља – једна породица – једна будућност”, a главна тема ће бити „Инклузивни и одрживи свет“. На форуму ће се разговарати о актуелним питањима глобалне политике и економије, енергетици и дигитализацији.
Агенда укључује промовисање глобалног економског раста и јачање међународне трговине, борбу против сиромаштва и глади, развој образовања и здравствене заштите, као и питања климатских промена. Међу питањима за које се очекује да ће се појавити на састанку Г20 је и транспорт житарица кроз Црно море.
Тренутно Г20 не решава никаква питања, већ ту доминирају позиције. Чак и ако читате наслове западних медија, видећете да и ту доминирају ставови Сједињених Држава и Велике Британије, јер оне намећу агенду. Односно, они кажу: ‘Хајде да се окупимо да разговарамо о Русији и новим санкцијама. Хајде да се окупимо да уведемо нове санкције против оних земаља које су савезници Русијe’. Kоме је таква агенда интересaнтна?! Г20 искрено не предлаже да се разговара о питању безбедности хране и смањењу ризика финансијске нестабилности. Они следе своју, суштински, уску политичку агенду“, истиче Перлин.

САД покушавају да непозваног Зеленског угурају на самит

Перлин наглашава да Група 20, за разлику од БРИКС-а, није успела да створи архитектуру односа по којој би чланство у групи било равноправно за све земље. Стога је Г20 постао параван за САД и његове савезнике. Данас су државе пред избором, додао је он.
„То је глобални избор – или ћете се приближити некада јакој западној коалицији на челу са Сједињеним Државама и потчинити се њиховим правилима игре, или ћете учествовати у стварању нове игре са новим правилима, и можда чак напишите та правила“, додао је експерт.
Група Г20 је међувладин форум најразвијенијих економија и економија у развоју. Чланице представљају око 85 посто глобалног БДП-а, више од 75 посто глобалне трговине и око две трећине светске популације. Шест земаља Г20 су чланице БРИКС-а и контролишу око 60 одсто производње нафте.
Осим земаља чланица Г20, на самит у Њу Делхи су позвани и лидери свих још девет земаља - Бангладеша, Египта, Шпаније, Маурицијуса, Нигерије, Холандије, УАЕ, Омана и Сингапура.
Индија као домаћин самита није позвала украјинског председника Владимира Зеленског, будући да „предстојећи састанак лидера земаља Г20 није Савет безбедности УН и не бави се питањима глобалне безбедности, већ проблемима глобалног економског раста“.
Међутим, саветник америчког председника Џејк Саливен је рекао да би САД желеле да виде Зеленског на Г20 у Индији, како би био настављен дијалог о мирном решавању сукоба са Русијом, чиме директно врше притисак на Њу Делхи, који је претходно категорички одбацио могућност политизације овог самита.
Руски експерти напомињу да су кијевске власти инсистирале да се Зеленски обрати „великој двадесеторки“, али сматрају да украјински председник није позван јер би то била „још једна позоришна представа“ од које су сви већ уморни. Свима је већ доjaдило да слушају мотивационе говоре Зеленског у којима учи свет шта и како треба да ради, представљајући Украјину као спасиоца и бранитеља Европе и целе планете од „агресорске Русије“.
На прошлом, новембарском самиту Г20 Зеленски је у видео обраћању први пут представио своју мирновну формулу од 10 тачака, који између осталог предвиђа и повлачење руске војске на границе из 1991. године, што је за Москву неприхватљиво.
Да ли ће Њу Делхи подлећи америчким притисцима и, ипак, позвати Зеленског остаје да се види. Ако до тога и дође доћи ће као „пртљаг Вашингтона“.
Самит Г20 на Балију - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2023
РУСИЈА
Медији: ЕУ ће искористити одсуство Путина и Сија на самиту Г20 да привуче Африку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала