- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Катастрофа која се не може описати“: Преживели говоре за Спутњик о последицама земљотреса у Мароку

© AP Photo / Mosa'ab ElshamyПоследице земљотреса у Мароку
Последице земљотреса у Мароку - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
Пратите нас
Број жртава земљотреса који је протекле ноћи погодио централни Мароко премашио је 1.000 и стално се повећава, а очевици у разговору за Спутњик указују на размере катастрофе и наглашавају да су страдале читаве породице.
Како наводе, грађани Маракеша су и даље на улицама, ужаснути последицама потреса услед којег је на хиљаде кућа оштећено. Неки квартови су готово у потпуности срушени, живот је изгубило на стотине људи а хиљаде је напустило домове због оштећења.
Под рушевинама су страдале читаве породице.
Фатима ел Рашид из рејона Игл рекла је за Спутњик да су куће које нису срушене у земљотресу толико оштећене да у њима више није могуће боравити.
„Стотине људи погинуло је под рушевинама својих кућа које су се срушиле на њих у тренутку, пре него што су могли да побегну напоље. Јако је пуно људи о чијој се судбини ништа не зна, да ли су погинули или су повређени, спасилачка операција траје. То је катастрофа која се не може описати. Одједном се све затресло, сви су покушали да побегну из кућа али већина није успела и куће су се срушиле на њих“, рекла је она.
Илијас Јусеф каже да у међу грађанима Марока и околине влада паника, у многим деловима града куће и зграде су потпуно уништене, као на пример у рејону Сиди Ибрахим.
Како је рекао, неки градови су данас почели да шаљу помоћ страдалима.
„Људи су изашли на улице у целом Маракешу, као и суседним градовима у којима је такође било потреса, као што је Казабланка, Рабат, Агадир. Број жртава ће вероватно још расти, уклањање рушевина траје“, навео је он.
Власти Марока апеловале су на грађане Маракеша и Демната да хитно дају крв.
Последице земљотреса у Мароку - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
ДРУШТВО
Амбасадор Србије у Мароку: Српски држављани су добро, нико није тражио помоћ
Мароко земљотрес - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
ДРУШТВО
У разорном земљотресу у Мароку, погинуло више од 1.300 људи /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала