Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Европа би да нас одвоји од Русије и да дамо Косово, а да – не постанемо чланица ЕУ

© Tanjug / RADE PRELIĆЛидери на заједничком ручку у Скопљу
Лидери на заједничком ручку у Скопљу - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
Пратите нас
Европска унија жели да следимо њихову политику према Русији и тзв. Косову, а да не будемо њени чланови. Моје је мишљење да Србија никад неће постати део ЕУ, и ако бисмо то желели. Иако сада не смемо да напустимо тај ЕУ воз, морамо да заштитимо наше националне интересе.
Ово је мишљење професора др Стевице Деђанског, председника Центра за развој међународне сарадње, поводом порука које су се чуле на самиту регионалних лидера Брдо –Бриони у Скопљу и усвајања декларације која је посвећена путу Западног Балкана ка евроинтеграцијама до 2030.године.

ЕУ не жели искрено Србију

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су Скопљу домаћини покушали да нађу неколико заједничких именитеља по овом питању као и да је код неких већи ентузијазам, а код неких мало мањи. Проблеми Београда са Приштином, како је рекао, остављени су за четвртак, за састанак у Бриселу у оквиру наставка дијалога на високом нивоу. С друге стране, Аљбин Курти је рекао да Србији треба „бич да би се одвојила од Русије“, у контексту тога да наша држава не следи пут ЕУ по овом питању и није увела санкције Русији.
Председник Србије Александар Вучић у Скопљу - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
СРБИЈА
Вучић: Од свих тема Хрват и Бугарин нашли да причају да Србија мора да уведе санкције Русији /видео/
Деђански сматра да у ЕУ заправо и не желе Србију.
„Није ствар у томе да ли ми желимо у ЕУ, јер ми радимо на испуњавању стандарда и норми да бисмо постали члан ЕУ, али они нас очигледно неће. Међутим, у исто време, покушавају да нас преваре тако да изгледа да нас једва чекају, при чему нам помињу разне варијанте чланства као што је Европа у три брзине, придруживање ЕУ без права гласа... То раде само да би нас приволели да се одрекнемо наших националних интереса,“ уверен је саговорник Спутњика.

Неће Курти да нам дели лекције

Деђански напомиње да су неке државе у региону већ ишле тим путем попут Северне Македоније која је чак и име променила како би се „додворила“ Западу а за то није добила ништа.
„А Србија и свака земља која не жели овакав пут сматра се државом која прави проблеме. Тако се нађемо у ситуацији да Аљбин Курти, особа која спроводи терор над Србима на КиМ, треба да нам дели лекције. Та његова реченица где помиње бич за нас због Русије требало би да анимира ЕУ да она бичем одвоји Аљбина Куртија и Приштину од трговине белим робљем и криминала, што би изузетно допринело стабилности у целом региону,“ иронично примећује наш саговорник.
Коментаришући то што су се и неке друге државе региона придружиле оваквом ставу Приштине, Деђански каже следеће:

Србија сама одлучује о санкцијама Русији

„Дегутантно је да ми дочекамо да нам Курти говори шта да радимо, али исто тако мислим да ЕУ зна да тим језиком уцене не може са Србијом да се разговара. Ми не смемо својом вољом да изађемо из ЕУ воза али са друге стране морамо да штитимо наше националне интересе,“ поручује Деђански.
Вучић је поводом поменуте изјаве премијера привремених институција самоуправе у Приштини рекао да је интересантно како Аљбин Курти сматра да је могуће да има право да тражи од неког трећег да употреби „бич“ против било кога и истакао да је разлика између Србије и Косова у томе што је Србија суверена држава, док Косово то никада неће бити. Он је додао да о санкцијама одлучујемо ми сами, и да се у томе разликујемо од Приштине и још неких држава.
Вучића су у Скопљу дочекали председник Северне Македоније Стево Пендаровски, као домаћин самита, као и супредседавајући самита – председница Словеније Наташа Пирц Мусар и председник Хрватске Зоран Милановић, чије земље су као чланице Европске уније покренуле процес Брдо-Бриони са циљем убрзања европских интеграција осталих држава на Западном Балкану.
Лого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
Подкаст
Игре без граница: Шта то Брисел смера с Балканом | Свет са Спутњиком
Европска комисија - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2023
СРБИЈА
У ЕУ без права гласа - модел по принципу шибицарења, да се Западни Балкан држи под контролом
Скуп у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
СРБИЈА
Велика подвала: Запад тражи од Срба да подрже нову „Олују“ на Косову /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала