- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД: Чланице Г20 нису ублажиле став о украјинском сукобу у заједничкој декларацији

© AP Photo / Manish SwarupПрипадници полиције обезбеђују Самит Г20 у Њу Делхију
Припадници полиције обезбеђују Самит Г20 у Њу Делхију - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе не сматрају да су земље Г20 у својој декларацији ублажиле свој став по питању украјинског сукоба, изјавила је министар финансија САД Џенет Јелен, коментаришући писање портала „Фајненшел тајмс“ да је декларација самита Г20 у Индији нанела ударац западним земљама због одсуства глобалног консензуса о подршци Украјини.

„САД не сматрају да те формулације (о томе да је декларација Г20 ударац Западу) на било који начин означавају умекшано гледиште о Украјини. Очигледно да је било тешко наћи језик који би задовољио САД и друге земље, али ми смо осећали да нам је потребан снажан језик и суштински јак, а овај је, заправо, веома снажан“, рекла је Јелен у интервјуу за портал.

Према њеним речима, заједничка изјава Групе двадесет била је „у суштини веома снажна“ у вези са украјинским сукобом.
„Фајненшел тајмс“ истиче да је документ критикован на Западу јер су у њему „изостале неке од најагресивнијих осуда“ Русије због дешавања у Украјини у поређењу са последњим самитом Г20 на Балију.
Раније је представница Русије у Г20 Светлана Лукаш рекла да је самит у Индији био један од најтежих за Г20, између осталог и због Украјине, као и других питања, и да је усаглашавање декларације трајало практично двадесет дана.
Лукаш је оценила да Декларација Г20 одражава уравнотежени став групе о Украјини, као и намеру да се регулишу сукоби у целом свету.
Амерички председник Џозеф Бајден претходно је изјавио да сматра да је на самиту Г20 дошло до значајног договора о потреби мирног решавања ситуације око Украјине.
Осамнаести самит Г20 одржан је од 9-10. септембра у престоници Индије Њу Делхију. Догађају није присуствовао ни руски председник Владимир Путин ни кинески лидер Си Ђинпинг. Русију је на форуму представљао шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, а Кину премијер Државног савета те земље Ли Ћијанг.
На догађај су били позвани сви лидери земаља чланица, као и лидери још девет земаља: Бангладеша, Египта, Шпаније, Маурицијуса, Нигерије, Холандије, Уједињених Арапских Емирата, Омана и Сингапура.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на самиту Г20 - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2023
РУСИЈА
Дипломатска победа Русије: Самит Г20 показао да западна премоћ више не пролази
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала