- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Западни медији: Декларација Г20 ударац за Запад; Кијев разочаран

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаМеђународни медијски центар Г20 у Њу Делхију
Међународни медијски центар Г20 у Њу Делхију - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
Пратите нас
Декларација усвојена на самиту Г20 у Индији представља ударац за западне земље јер није постигнут консензус када је реч о подршци Украјини, пише „Фајненшел тајмс“.
„Декларација на којој су дипломате радиле недељама представља ударац за западне земље које су током последњих годину дана настојале да убеде земље у развоју да осуде Москву и подрже Украјину“, наводи се у чланку.
Истиче се да формулације Г20 које се тичу Украјине указују на одсуство глобалног консензуса по питању подршке Кијеву.
„У декларацији са самита у Њу Делхију говори се само о ‘рату у Украјини’ што је формулација коју су присталице Кијева, САД и савезници у НАТО, раније одбацивали јер она подразумева да су обе стране подједнако одговорне“, наводи британски лист.
Огласио се и Кијев.
Представник украјинског Министарства спољних послова Олег Николенко каже да Г20, када је реч о делу декларације у којем се помиње Украјина, нема чиме да се поноси.
Подсетимо, представница Русије у Г20 Светлана Лукаш рекла је да је самит у Индији био један од најтежих за Г20, између осталог и због Украјине, као и других питања, и да је усаглашавање декларације трајало је практично двадесет дана.
Лукаш је оценила да Декларација Г20 одражава уравнотежени став групе о Украјини, као и намеру да се регулишу сукоби у целом свету.
„На тему Украјине могу рећи да су разговори били веома тешки и да је, пре свега, одиграло улогу колективно гледиште чланица БРИКС и других партнера“, рекла је она новинарима.
Представница Русије је истакла да је половина „Групе двадесет“ одбила да тумачи ствари онако како би то Запад желео.
Скуп Г20 у Њу Делхију - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
РУСИЈА
Усвојена декларација самита Г20: Супротстављена гледишта на кризу у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала