- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Група војника руских ваздушних снага у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Америка може испоручити Кијеву ракете дугог домета са касетном бомбама

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 565. Руска авијација уништила је три украјинска десантна чамца код Змијског острва. Изнад Крима оборено је осам украјинских дронова. Запад није успео да „украјинизује“ Самит Г20, „украјински“ параграф у декларацији поменут је у контексту потребе да се реше сви сукоби, изјавио је министар Сергеј Лавров.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:10 11.09.2023
Америчка администрација је близу доношења одлуке да одобри испоруке Кијеву ракета великог домета са касетном муницијом, јавља Ројтерс, позивајући се на четири америчка чиновника.
„Бајденова администрација је близу одлуке да одобри испоруке Украјини ракета великог домета, напуњених касетним бомбама“, саопштила је агенција у понедељак.
Како су напоменули саговорници агенције, САД разматрају испоруке ракета АТАЦМС, домета до 300 километара или ракета са касетном муницијом, или обоје. Према речима неименованих званичника, коначна одлука о испоруци још није донета.
Саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан саопштио је 7. јула да ће Сједињене Америчке Државе испоручити Украјини касетну муницију. Касетна муниција забрањена је међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, изузимајући САД и Украјину.
Руски председник Владимир Путин изјавио је да Москва до сада није имала потребу да користи касетну муницију, али ако се она буде употребила против Русије, она задржава право на реципрочна дејства.
22:07 11.09.2023
У украјинском гранатирању Јеленовке погинуо је цивил, саопштиле су власти ДНР.
Село се налази 10 километара од Доњецка.
21:15 11.09.2023
Основатель SpaceX Илон Маск шутит с журналистами, делая вид, что ищет ответ на вопрос по мобильному телефону во время пресс-конференции - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
РУСИЈА
Маска оптужили да је издајник јер је спречио напад Кијева на руску флоту – милијардер одговорио
18:45 11.09.2023
Оружане снаге Украјине су са три беспилотне летелице-камиказе погодиле стамбену зграду и канцеларију за пасоше у Енергодару, још један је експлодирао, саопштио је лидер запорожског покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.

"Милитанти Оружаних снага Украјине, користећи беспилотне летелице-камиказе, извели су најмање четири удара на град енергетичара. Две беспилотне летелице су удариле у стамбену вишеспратницу, трећа је ударила у канцеларију за издавање пасоша. Још једна је експлодирала неколико минута пре“, написао је он на Телеграм каналу.

Иначе, у близини Енергодара налази се Запорошка нуклеарка.
15:53 11.09.2023
Украјинске трупе покушале су да напредују уз помоћ тенкова и борбених возила у подручју села Опитно, али су претрпеле озбиљне губитке, рекао је вршилац дужности шефа ДНР Денис Пушилин на Телеграм каналу.

„Видимо да се непријатељ активирао у правцу насеља Опитно, употребљени су тенкови и борбена возила. Претрпели су прилично озбиљне губитке, али борбе се настављају. Непријатељ покушава да побољша своје положаје у том правцу“, рекао је он у видео поруци.

Према речима Пушилина, нема значајних промена у краснолиманском правцу. Тамо су украјинске оружане снаге извеле неколико мањих напада у правцу Торског и Серебрјанске шуме, али су руске јединице све ове покушаје одбиле. Тренутно нема озбиљних знакова интензивирања непријатељстава у овом правцу, додао је шеф ДНР.
На правцу Артјомовска забележена је „оперативна пауза“: тамо су украјинске трупе почеле да се прегрупишу и замене напредне јуришне одреде. На правцима Андреевке и Курдјумовке, непријатељ је покушао артиљеријом да побољша положаје, али без успеха, додао је Пушилин.
Такође нема значајнијих промена у правцу Маринке, а ситуација на угледарском правцу остаје под контролом, закључио је он.
14:49 11.09.2023
Министар спољних послова Немачке Аналена Бербок изјавила је да ће Берлин повећати хуманитарну помоћ за украјинско становништво за 20 милиона евра.
„Подржавамо Украјину у контексту припрема за зиму. Повећавамо хитну хуманитарну помоћ за 20 милиона евра, до 380 милиона ове године“, рекла је она у Кијеву.
14:36 11.09.2023
Примена муниције са осиромашеним уранијумом не повлачи са собом значајне радиолошке последице, изјавио је директор ИАЕА Рафаел Гроси на конференцији за медије.
„Са становишта нуклеарне безбедности нема значајних радиолошких последица“, прецизирао је он.
14:02 11.09.2023
Председник Француске Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц хтели би визуелно да остану претенденти на улогу посредника, али де факто су изгубили ту могућност, јер су изгубили свој суверенитет у целој тој причи, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков у интервјуу за „Известија“.
Песков је додао да „они преферирају да се крећу јасно трагом одлука које се доносе у Вашингтону, чак и на сопствену штету, на штету народа својих земаља и за сада не видимо ништа друго“.
13:24 11.09.2023
Изнад Курске области Русије оборен је украјински дрон авионског типа, саопштило је руско Министарство одбране.
12:51 11.09.2023
Руски системи за противваздушну одбрану оборили су украјинску беспилотну летелицу авионског типа изнад Белгородске области, чиме је спречен напад на територију Русије, саопштило је Министарство одбране Русије.
12:39 11.09.2023
Најновији извештај Министарства одбране Русије:
Руске снаге су у протекла 24 часа одбиле три напада украјинске војске у краснолиманском правцу, губици противника износе до 70 војника. Уништена су два оклопна возила, два камионета и хаубица Д-20;
У јужнодоњецком правцу украјинске снаге изгубиле су до 160 војника, два оклопна возила, четири аутомобила и три хаубице „мста Б“;
У доњецком правцу руске снаге одбиле су пет напада јуришних група Оружаних снага Украјине код Курдјумовке, Авдејевке и Красногоровке у ДНР;
Током протеклог дана у доњецком правцу погинуло је и рањено до 200 украјинских војника, а уништено је осам аутомобила, хаубица Д-30 и радарска станица америчке производње АН/ТПКу-50;
У ДНР је уништено складиште муниције 28. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине;
Руске снаге су у Херсонској области уништиле украјински пункт за управљање дроновима. У херсонском правцу убијено је до 20 украјинских војника и уништено три аутомобила, две хаубице Д-30 и радарска станица „буковел АД“;
Код Новомајорског у ДНР и Пријутног у Запорошкој области руске снаге одбиле су три напада украјинских јуришних група;
Руске снаге погодиле су командни пункт 100. бригаде територијалне одбране Украјине код Серебрјанке у ДНР;
У запорошком працву руске снаге убиле су или раниле до 145 војника и уништиле два тенка и ракетни систем „стормер ХВМ“ Оружаних снага Украјине. Током контробатеријске борбе уништено је артиљеријско оруђе М109 „паладин“, хаубице М199 америчке производње и „мста Б“ и Д-20;
Руски ПВО системи уништили су 46 украјинских дронова у Донбасу, Запорошкој и Херсонској области. Такође су пресретнуте три ракете „хајмарс“ и „ољха“.
11:40 11.09.2023
Кијевски режим наставља са праксом терористичких напада, што захтева наставак специјалне војне операције како би се ова претња зауставила, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков у интервјуу за телевизију „РБК“.
Он је истакао да „кијевски режим не преза од праксе терористичких напада, не преза од праксе атентата на познате личности, вође јавног мњења и, наравно, напада на цивилне циљеве“.
„Видимо да је кијевски режим склон да настави са овом праксом и то захтева безусловни наставак специјалне војне операције како би ова претња била потпуно заустављена“, оценио је портпарол Кремља.
11:08 11.09.2023
Немачки одбрамбени концерт „Рајнметал“ ће током 2023. године почети са испорукама Украјини 40 борбених возила пешадије „мардер“ која је у јулу обећала влада Немачке, наводи се у саопштењу компаније.
10:27 11.09.2023
Руске снаге уништиле су украјинско борбено возило пешадије „бредли“ за време неуспешног напада украјинске војске код Работина на запорошком делу контакт-линије фронта, саопштио је представник покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.
09:53 11.09.2023
Украјина се суочава са тешкоћама у извођењу контраофанзиве, пошто је Русија била добро припремљена за њу, изјавила је министар спољних послова Француске Катрин Колона за телевизију „БФМТВ“.
Она је навела да, иако се испоставило да је контраофанзива за Кијев тежа него што се очекивало, „она се развија, између осталог, у јужном правцу“.
Министар је подсетила да је током недавне посете министра спољних послова Украјине Дмитрија Кулебе Паризу донета одлука да се повећа француска помоћ Кијеву.
08:44 11.09.2023
Не могу се одредити рокови борбене употребе ловаца Ф-16 од стране украјинских пилота, то се неће десити предстојеће зиме, изјавио је представник украјинског ваздухопловства Јуриј Игнат.
„Немогуће је тачно рећи када ће се то десити. Сада постоје само прогнозе – почетак следеће године, то би било јако добро. Пилоти још треба да се обуче“, рекао је Игнат телевизију „Рада“.
Бивши украјински министар одбране Алексеј Резњиков раније је изјавио да би ловци Ф-16 први пут могли бити употребљени на пролеће 2024. године.
08:17 11.09.2023
Оружане снаге Украјине су током ноћи извеле напад на Нову Каховку. Гранате су пале на територију водовода, станице хитне помоћи. Жртава није било, а град је без струје, саопштиле су локалне власти.
07:57 11.09.2023
Министар спољних послова Немачке Аналена Бербок стигла је у ненајављену посету Кијеву, јавио је немачки лист „Зидојче цајтунг“.
Ово је четврта посета Бербокове Кијеву од почетка специјалне војне операције.
Како наводи лист, након доласка у Кијев, министар је изјавила да ће Немачка подржати Украјину на европском путу, али да су земљи и даље потребне реформе.
07:21 11.09.2023
Две беспилотне летелице авионског типа оборене су током ноћи изнад територије Белгородске области Русије, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков.
„Нема жртава. Фрагменти једног од дронова пали су на коловоз поред стамбене зграде“, написао је Гладков на Телеграму.
07:19 11.09.2023
Украјинске снаге гађале су Макејевку и Доњецк, на које су испалиле три касетне гранате калибра 155 милиметара и три гранате НАТО калибра, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за ратне злочине Украјине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала