- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски експерт: Самит Г20 показао да Запад почиње да размишља о политичком решењу у Украјини

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINДекорација испред медијског центра пред Самит Г20 у Њу Делхију
Декорација испред медијског центра пред Самит Г20 у Њу Делхију - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
Пратите нас
Запад почиње да се пита да ли се само оружјем може окончати сукоб у Украјини, сматра директор бугарске невладине организације „Институт за економију и међународне односе“ и бивши заменик министра спољних послова Љубомир Кјучуков.
„Са тог становишта, на питање да ли је Бајден попунио простор који је упражњен због одсуства Си Ђинпинга и Путина, одговор је – не. Чак и ако га је неко попунио, то је највероватније премијер Моди“, рекао је Кјучуков за телевизију „Нова“, након завршетка самита Г20 који је показао промене у односу земаља према ситуацији у Украјини и невољност да се глобални југ придружи осуди Русије.
Он је објаснио да постепено почиње да се формира тренд, нова политичка струја која није антизападна, не нуди алтернативу Западу, већ је реакција, понекад пасивна, на притисак и доминацију Запада у међународним односима и трагање за праведнијим правилима, посебно у економији и трговини. Али овај тренд није проруски, сматра експерт.
„Ово је тренд који пре посматра рат у Украјини као геополитички сукоб империјалистичких снага, кроз такву призму не прихвата санкције Русији“, оценио је он.
„Не бих рекао да је неко очекивао да ће Русија бити осуђена (у завршној декларацији). Напротив. Још на састанцима министара Г20 пре самог самита било је доста сигнала да ће се (осуда Русије) тешко реализовати. (У садашњој декларацији) нико не захтева безусловно повлачење руских снага из Украјине, док је то наведено прошле године“, објаснио је Кјучуков.
Лавров се састао са новим министром спољних послова Кине - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2023
РУСИЈА
Лавров: Западне земље нису успеле да „украјинизују“ самит Г20 у Индији
Како је рекао, то представља знак да у свету постоји динамика у односу према рату.
„Очигледно да ми, Запад, нисмо могли да убедимо остатак света да је ово рат вредности. Он се посматра као геополитички сукоб чији смо ми део. Са тог гледишта, такозвани Трећи свет радије се држи подаље од санкција и осуде Русије“, нагласио је Кјучуков.
Он је додао и да се, осим тога, постепено мења расположење у Европи и Сједињеним Америчким Државама, односно на Западу, не око тога како треба да се заврши рат и да ли треба помагати Украјини, већ како треба помагати Украјини.
„Да ли је само оружје довољно да се оствари победа, шта је био наш слоган, или треба да се почне да се размишља о политичком решењу“, закључио је он.
Раније је индијски премијер Нарендра Моди саопштио да је на Самиту Г20 усвојена Њуделхијска декларација. У њој се, у контексту догађаја у Украјини, наводи да све земље морају да се уздрже од претње силом или употребе силе за стицање територија.
Индија председава групом Г20 од 1. децембра 2022. године. Самит групе одржан је у Њу Делхију од 9. до 10. септембра. На њега су били позвани лидери земаља Г20 и још девет земаља – Бангладеша, Египта, Маурицијуса, Нигерије, Омана, Сингапура, Холандије, УАЕ и Шпаније.
Припадници полиције обезбеђују Самит Г20 у Њу Делхију - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
СВЕТ
Кинески лист: Став Г20 о Украјини показао раст утицаја незападних земаља
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала