- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Лордан Зафрановић: Завршио сам доста тежак филм о Јасеновцу

© Tanjug / TARA RADOVANOVIĆЛордан Зафрановић
Лордан Зафрановић - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
Пратите нас
Редитељ Лордан Зафрановић отворио је синоћ у МТС дворани 19. Фестивал европског дугометражног документарног филма „Седам величанствених“, који је почео пројекцијом документарца „Сви ће људи браћа бити“ словачког редитеља Роберта Кирхофа.
Зафрановић, дочекан топлим аплаузом посетилаца, присетио се да је у исту дворану, која се тада звала Дом синдиката, на почетку каријере дошао са документарним филмом „Људи у пролазу“, приказаном на „Мартовском фествалу“.
„То је био филм о људима са маргине. Имао сам велике проблеме са њим када је почињао црни талас југословенског филма“, рекао је Зафрановић.
Подсетивши да је осамдесетих година снимио документражни „Крв и пепео Јасеновца“, Зафрановић је додао да је пре седам дана завршио „доста тежак филм о Јасеновцу, али у играној форми“:
„Занимљиво је да сам готово увек радио документарни филм пре играног, зато што ми документарни филм омогућава једну студију, у којој са екипом истраживача у разним музејима и сведоцима дођемо до приче, до нечег што је занимљиво, не само за прошлост него и за неко будуће време“, рекао је Зафрановић.

Велики празник модерног филма

Директор фестивала Зоран Поповић је поручио присутнима у великој сали МТС дворане да је „Седам величанствених“ велики празник модерног филма, као и да на фестивал документарног филма „долазимо да славимо неочекиваност живота“.
Поповић је навео да гледаоци у наредних седам дана могу уживати у неким од „најсјајнијих филмова документаристичке сцене Европе, које су направили „неки од врхунских аутора који су гледали свет другачијим очима“.
„Захваљујући њима можемо да видимо како изгледа свет у коме живимо и да разумемо једни друге и сами себе“, поручио је Поповић, док је селектор фестивала Туе Стин Милер подсетио на почетке фестивала и напоменуо „да са својим деветнаестим издањем напушта тинејџерско доба“.
Фестивал „Седам величанствених“ траје до 17. септембра, а на затварању ће бити претпремијерно приказан документарац редитеља Луке Попадића „Моја швајцарска војска“.
Филм Моја швајцарска војска Луке Попадића - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2023
КУЛТУРА
Војска неутралне земље чува оружје у стану: Прича о Швајцарској из српског угла
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала