- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пашињан поновио да признаје Нагорно Карабах као део Азербејџана

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаВ.д. премијера Јерменије Никол Пашињан
В.д. премијера Јерменије Никол Пашињан - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
Пратите нас
Јерменски премијер Никол Пашињан потврдио је да актуелне власти Јерменије признају Нагорно Карабах као део Азербејџана.
„Пашињан је потврдио овај став у интервјуу 'Политику’, али је рекао да међународна заједница сада треба да обезбеди да у региону не дође до ‘етничког чишћења’“, наводи се у чланку.
Пашињан је истакао да је „немогуће искључити могућност ескалације“ у региону и нагласио да већ распоређене снаге обе стране треба да се врате у базе, додавши да је Јерменија спремна то да учини.
Поред тога, јерменски премијер је поручио да подржава преговоре о постизању мира са Азербејџаном уз посредништво Европске уније, Сједињених Америчких Држава и Русије.
Руски председник Владимир Путин је на седници Источног економског форума изјавио да је јерменско руководство, заправо, признало суверенитет Азербејџана над Нагорно Карабахом. Председник је истакао да то није била одлука Русије, већ одлука јерменских власти. Истовремено, он је саопштио да је у контакту са Пашињаном и да нема проблема у комуникацији.
Претходно, крајем маја 2023. године, Пашињан је изјавио да његова земља признаје суверенитет Азербејџана заједно са територијом Карабаха, у укупној површини од 86,6 хиљада квадратних километара. Азербејџански лидер Илхам Алијев изјавио је да Баку и Јереван могу да потпишу мировни споразум у најскорије време, уколико Јереван не промени свој став.

Сукоб у Нагорно-Карабаху

Крајем септембра 2020. у Нагорно-Карабаху обновљена су борбена дејства која су била наставак дугогодишњег сукоба и у коме је страдало много цивила. Баку и Јереван међусобно су се оптуживале за избијање сукоба. Стране су неколико пута покушавале да постигну примирје, али је успешан био покушај постигнут 10. новембра 2020.
Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су тада заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.
Августа прошле године поново је дошло до ескалације напетости. Министарство одбране Русије саопштило је да су азербејџанске оружане снаге прекршиле примирје у зони сукоба, у области висоравни Сарибаба.
Јереван - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2023
СВЕТ
Премијер Јерменије: Признајемо територијални интегритет Азербејџана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала