- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Биро за безбедност: Шест особа копало тунел испод Вишег суда у Подгорици

© Фото : Flickr/Vlada Crne Gore/R. KoprivicaИстражитељи претпостављају да је тунел између приватног стана у стамбеној згради у Његошевој улици до депоа у подгоричком Вишем суду могао бити коришћен за бекство неког од затвореника, ликвидације или уклањање доказа.
Истражитељи претпостављају да је тунел између приватног стана у стамбеној згради у Његошевој улици до депоа у подгоричком Вишем суду могао  бити коришћен за бекство неког од затвореника, ликвидације или уклањање доказа.  - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
Пратите нас
Са седнице Бироа за оперативну координацију органа обавештајно-безбедносног сектора саопштено је да полиција тражи шест особа због сумње да су учествовала у копању тунела испод Вишег суда у Подгорици.
"На шестој седници Бироа за оперативну координацију којом је руководио министар правде и координатор Бироа Марко Ковач, а којој су поред чланова Бироа, по позиву присуствовали председник Вишег суда у Подгорици Борис Савић и министар унутрашњих послова Филип Аџић, разматрана су питања безбедности и мера заштите објеката и просторија органа за спровођење закона, са посебним фокусом на догађај у вези депоа Вишег суда у Подгорици", наводи се у саопштењу, преносе црногорски медији.
На основу прикупљених информација, истичу у саопштењу, Биро за оперативну координацију је у односу на тренутно најактуелнију тему – обијање депоа Вишег суда у Подгорици, констатовао да се ради о најзначајнијем и најопаснијем удару на институције државе и правосудни систем.
"Закључено је да је реч о активностима са високим нивом организације и професионализма, која је подразумевала учешће већег броја лица различите профилације", наводе из Бироа за оперативну координацију.
Констатовано је, како наводе, да су надлежни државни органи у кратком року предузели све потребне активности на плану утврђивања свих околности и чињеница везаних за предметни догађај, као и идентификацију и проналажење лица која су учествовала у истом.
"С тим у вези, предузете активности резултирале су проналаском више трагова, који ће бити предмет даље обраде и вештачења, а уједно указујемо и да се тренутно предузимају интензивне активности на идентификацији шест лица за која се основано сумња да су учествовала у овом догађају", истиче се у саопштењу.
Објашњавају да се паралелно са наведеним активностима, предузимају и активности на проналажењу налогодаваца овог криминалног подухвата.
"Ипак, узимајући у обзир озбиљност актуелне ситуације и могуће последице, сходно одредбама Закона о основама обавештајно безбедносног сектора, Биро за оперативну координацију је указао на обавезу хитног интезивирања свих активности органа обавештајно безбедносног сектора у циљу заштите виталних интереса државних институција", наводе из Бироа за оперативну координацију.
Истичу да је констатовано и да је локација на којој се налази зграда у којој је смештен Виши суд, и поред виског степена мера физичко – техничког обезбеђења саме зграде, веома комплексна са аспекта различитих безбедносних ризика, те да се у односу на наведено активно ради на трајном решавању и обезбеђењу просторних и инфрастуктурних капацитета за потребе судских и тужилачких инстанци.
"У међувремену, неопходно је да се предузму додатне мере техничког и других видова обезбеђења зграде у којој се налази Виши суд у Подгорици. На крају седнице, закључено је да ће се органи за спровођење закона, заједничким напорима, одлучно стати у заштиту државних интереса и пред лице правде извести сва лица која су учестовала у овом криминалном подухвату", закључује се у саопштењу.

Медији: Из депоа нестало неколико пиштоља,не и пушка којом је убијен Јовановић

Претпоставља се да је из депоа Вишег суда до којег је пробијен тунел из оближње зграде у Подгорици нестало неколико комада ватреног оружја, речено је порталу РТЦГ, чији извори тврде да није тачно да је нестала пушка, из које је 2004. године убијен главни уредник Дана Душко Јовановић.
Раније данас, из коалиције За будућност Црне Горе, затражили су да надлежни органи одговоре на питање да ли је из депоа нестала пушка из које је убијен Јовановић.
Подгоричким Вијестима је незванично речено да је из депоа Вишег суда нестало неколико пиштоља, који су изнесени кроз прокопани тунел до оближње зграде.
Скандал око тунела испод подгоричког Вишег суда, а посебно то што обезбеђење није открило да се он копа могла би, кажу, да буде тема сутрашње седнице владе.
Како сазнаје портал РТЦГ дефинитивно тунел ће бити дефинитивно кључна тема седнице Већа за националну безбедност у петак.
Поводом овог догађаја, предмет је формирало Основно државно тужилаштво у Подгорици, а у стану који је повезан тунелом са депоом су екипе форензичара које покушавају да провере могу ли трагови из стана бити корисни за даљу истрагу.
Премијер Црне Горе Дритан Абазовић посматра прокопан тунел између приватног стана у стамбеној згради у Његошевој улици до депоа у подгоричком Вишем суду.  - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
РЕГИОН
„Тунел не би могао бити прокопан без помоћи из суда“: Абазовић на месту бизарне провале /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала