- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Случај тунела у црногорском суду: Копали га страни држављани, ископано 18 кубика земље

© Фото : Flickr/Vlada Crne Gore/R. KoprivicaИстражитељи претпостављају да је тунел између приватног стана у стамбеној згради у Његошевој улици до депоа у подгоричком Вишем суду могао бити коришћен за бекство неког од затвореника, ликвидације или уклањање доказа.
Истражитељи претпостављају да је тунел између приватног стана у стамбеној згради у Његошевој улици до депоа у подгоричком Вишем суду могао  бити коришћен за бекство неког од затвореника, ликвидације или уклањање доказа.  - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
Пратите нас
Шест особа које су осумњичене да су копале тунел до депоа Вишег суда у Подгорици, у ком је смештен доказни материјал, нису из Црне Горе и полиција за њима интензивно трага, објавила је РТЦГ позивајући се на изворе из безбедносних структура..
Осумњичени за копање тунела до депоа Вишег суда су страни држављани, тврди РТЦГ.
Подсетимо, откривено је да је тунел прокопан од стана у згради прекопута до депоа Вишег суда, у ком се налази доказни материјал из судских поступака, међу којим и велика количина дроге. Председник Суда Борис Савић изјавио је да из депоа „готово ништа није нестало“
Овом темом бавио се и Биро за оперативну координацију којом је руководио министар правде и координатор Бироа Марко Ковач. Поред чланова Бироа, по позиву присуствовали су председник Вишег суда у Подгорици Борис Савић и министар унутрашњих послова Филип Аџић.
„Разматрана су питања безбедности и мера заштите објеката и просторија органа за спровођење закона, са посебним фокусом на догађај у вези депоа Вишег суда у Подгорици“, саопштено је.
Биро је копање тунела и обијање депоа Вишег суда назвао „најзначајнијим и најопаснијим ударом на институције државе и правосудни систем“.
„Закључено је да је реч о активностима са високим нивоом организације и професионализма, која је подразумевала учешће већег броја лица различите профилације“, наводе из Бироа за оперативну координацију.
Из Бироа је саопштену како је пронађено више трагова на основу којих се води истрага, те се ради на идентификацији шест особа које су учествовале у копању тунела, те проналажењу њиховог налогодавца.

Вештак: Ископано 18 кубика земље

Тунел који је прокопан до депоа Вишег суда дуг је тридесетак метара, а судски вештак грађевинске струке Драган Жарковић рекао је да за његово ископавање није била потребна тешка механизација, али јесу прецизне мапе.
„Неко је морао дати податке крајње тачке тунела, то је морао урадити са геодетском апаратуром и инструментима и претпостављам да је рађен са ручним алатом, без употребе некаквих савремених помагала којима би се то одрадило брже. Моја претпоставка је да је то рађено дужи временски период можда и ноћу“, наводи Жарковић.
Судски вештак указује да је звук радова камуфлирала дневна бука, а не искључује и савремене тихе машине, тзв. кртице.
„Онај ко се бави оваквим стварима, а то су организоване криминалне групе имају савременије технологије него они који би требало да их спречавају у томе. То је проблем Црне Горе“, каже Жарковић.
Тунел је према првим проценама димензија метар са 80 центиметара за шта је морало бити ископано око 18 кубика земље, каже Жарковић.
„Није то изнето из суда него из тог тунела, како се напредовало напред, морало се назад враћати и одлагати. Евентуално касније експедовати негде, у некаквих џаковима, вероватно ноћу“, објашњава Жарковић.
Он додаје да за 15 година искуства у вештачењу у грађевини није имао ниједан случај сличан овом, и напомиње да би за прецизнију анализу било потребно да обиђе депо, као и тунел, а такав налаз струке би, верује, допринео и истрази.
Основни суд у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
ДРУШТВО
Несвакидашњи покушај пљачке: Прокопан тунел до депоа Вишег суда у Подгорици
Најдужи тунел за кријумчарење дроге између Мексика и САД - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
РЕГИОН
Кртице, патуљци и „Бјекство из Шошенка“: Урнебесне реакције на откриће тунела испод подгоричког суда
Истражитељи претпостављају да је тунел између приватног стана у стамбеној згради у Његошевој улици до депоа у подгоричком Вишем суду могао  бити коришћен за бекство неког од затвореника, ликвидације или уклањање доказа.  - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
РЕГИОН
Биро за безбедност: Шест особа копало тунел испод Вишег суда у Подгорици
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала