- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новак иде на Олимпијске игре – ко ће још представљати Србију?

© AP Photo / Alex BrandonНовак Ђоковић на тренингу у Токију пред почетак Олимпијских игара
Новак Ђоковић на тренингу у Токију пред почетак Олимпијских игара - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2023
Пратите нас
Новак Ђоковић са великим нестрпљењем чека Олимпијске игре у Паризу јер и даље има недосањан сан о златној медаљи за Србију, али остали српски тенисери мораће озбиљно да се потруде како би могли да играју у Паризу, На тениски турнир иде 56 најбољих играча света, а последњи дан до ког ће моћи да се квалификују је десети јун наредне године.
Када се говори о квалификацијама за Олимпијске игре акценат често уме да буде на екипним спортовима, а мало је познато по ком систему се одређује који ће тенисери наступати за своју земљу.
За Новака Ђоковића, најбољег српског тенисера, свакако неће бити зиме јер је тренутно први на свету, а поред тога испунио је и услов играња за Дејвис куп после победе над Алехандром Давидовичем Фокином, међутим за остале пут није лак.
Главни квалификациони критеријум биће позиције играча на АТП и ВТА ранг листама објављеним десетог јуна 2024. године. Квалификациони период траје 52 недеље и сви тенисери и тенисерке за то време имају задатак да обезбеде што бољу позицију.
Да би били квалификовани, играчи морају да задовоље кључне критеријуме односно да буду део тима на два такмичења Били Џин Кинг купа (жене) или Дејвис купа (мушкарци) између Токија 2020. и Париза 2024. године.
Никола Јокић, Мајами - Денвер, трећа утакмица - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2023
СПОРТ
Близанци упутили невероватне претње Јокићу: „Добиће он своје“ /видео/
Сваки Национални олимпијски комитет може да пријави највише дванаест тенисера, са највише четири пријаве у мушком и женском синглу (најбоље рангирани у својој земљи), по два пара у мушкој и женски дубл и сингл у мешовитом дублу.
Онима који су рангирани ван првих 56 и из Олимпијског комитета са мање од четири пријаве је дозвољено да се такмиче.
Четири од преосталих осам места се приписују Олимпијским комитетима који још нису квалификовали четири тенисера у три континенталне зоне односно победнику и другопласираном са Панамеричких игара 2023 године, освајачима златних медаља са Азијских игара 2022. године и Афричких игара 2023.године. Последња четири места су резервисана за домаћина Француску и олимпијске или Гренд слем шампионе који инсу успели да се квалификују према другим критеријумима.
За мушки и женски дубл, 32 места ће бити понуђено за најбоље рангиране тимове, од којих је десет резервисано за играче у првих десет на ранг-листи дублова, који би могли да изаберу свог партнера из свог Олимпијској комитета који је рангиран међу 300 најбољих.
Најбоље рангирани српски тенисер после Новака је Ласло Ђере који је тренутно 37. на свету, док су Миомир Кецмановић и Душан Лајовић на 48. и 52. месту. Према тренутном стању и табели четири српска тенисера испуњавају све квоте, али до лета следећег године биће одиграно још много турнира.
Када је реч о српским тенисеркама велико је питање која ће ићи на Олимпијске игре, с обзиром на то да Србија нема тенисерку у првих сто, али пошто има још много времена о томе ће се тек размишљати.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
СПОРТ
Новаков шоу у Шпанији: „Само секунда, молим вас“ /видео/
Новак Ђоковић Карлос Алкарас финале Вимблдона - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
СПОРТ
Ђоковић: Очекивао сам Алкараса
Карлос Алкарас - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
СПОРТ
Алкараса „наместили“ да буде лака мета – „Карлосе, то је мучење, а не култура“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала