- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Какво нас време очекује током јесени и почетком зиме: Објављена прогноза до краја године

© Sputnik / Лола ЂорђевићОпало лишће
Опало лишће - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2023
Пратите нас
Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) објавио је прогнозу до краја године — октобар ће бити топлији и влажнији месец као и новембар, док ће децембар бити блажи и мало влажнији.

„Средња минимална температура ваздуха у октобру имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1 степен Целзијуса у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност октобарске средње минималне температуре ваздуха око 10,2 степена. Средња максимална температура ваздуха у октобру биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 1 степен у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током октобра биће око 19 степени Целзијуса“, наводи РХМЗ.

У сезонској прогнози се додаје да ће месечна сума падавина током октобра бити изнад вишегодишњег просека, при чему ће вредности суме падавина у већем делу Србије бити 5 до 10 мм више, а у Неготинској Крајини за 10 до 20 мм више у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини октобарска сума падавина износиће око 49 мм.
„Средња минимална температура ваздуха у новембру имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1.1 степен у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност новембарске средње минималне температуре ваздуха око 5.6 степени Целзијуса. Средња максимална температура ваздуха у новембру имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1 степен у односу на вишегодишњи просек“, наводи РХМЗ у сезонској прогнози.
У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током новембра биће око 12 степени Целзијуса. Месечна сума падавина током новембра биће изнад вишегодишњег просека са вредностима у просеку за 10 до 20 мм вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини новембарска сума падавина износиће око 62 мм.

Блажи децембар

РХМЗ у сезонској прогнози наводи да ће средња минимална температура ваздуха у децембру имати вредности у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1.8 степени Целзијуса у односу на вишегодишњи просек.
„У Београду и широј околини предвиђа се вредност децембарске средње минималне температуре ваздуха око 2.2 степена. Средња максимална температура ваздуха у децембру биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 1.5 степени у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током децембра биће око 8 степени Целзијуса. Месечна сума падавина током децембра биће мало изнад вишегодишњег просека са вредностима за 5 до 10 мм вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини децембарска сума падавина износиће око 59 мм“, закључује Републички хидрометеоролошки завод.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала