- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Ојачати технолошку безбедност“: Руско оклопно возило „тајфун“ само са домаћим компонентама /видео/

© Sputnik / Јевгениј Бијатов / Уђи у базу фотографијаОклопно возило "Тајфун-К"
Оклопно возило Тајфун-К - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2023
Пратите нас
завршено је тестирање руског оклопног возила „тајфун-К53949“, након што су на њему замењене увозне компоненте на домаће делове, саопштила је компанија „Ремдизел“ и навела да се нова верзија зове „феникс“.
У компанији су додали да ће ускоро санитетска верзија овог оклопног возила „линза“ стићи у јединице Оружаних снага Русије. Према аналитичарима, процес замене увозних компоненти омогућава руским произвођачима да елиминишу зависност од страних компоненти и ојачају технолошку безбедност земље.
Представник компаније „Ремдизел“ је о првом моделу који има само конпоненте руске производње говорио на међународној изложби „Идекс 2023“ у Абу Дабију.

„Направљена је на серијској шасији, увећана је могућност њене серијске производње, а смањена брзина склапања. Ми радимо на томе да се сви инострани делови замене и 'феникс’ је прво возило које је завршило тај процес. Остала возила су у различитим фазама процеса замене, али ове године ће сви делови бити замењени“, рекли су у компанији.

У пролеће ове године је „Рособоронекспорт“ почео са промоцијом оклопних аутомобила модела К-53949 на страна тржишта. Према подацима компаније, „тајфун-К“ се показало као поуздано возило које може квалитетно да штити војнике.
„Тајфун-К“ је већ део наоружања Оружаних снага Русије и потврдио је квалитет у реалним условима експлоатације и у борби. Поред тога, многи партнери 'Рособоронекспорта' користе борбену технику на бази ових машина и дају јој добре оцене“, изјавио је генерални директор „Рособоронекспортa“ Александар Михеjев.
Како наводи ово оклопно возило се тражи у земљама Блиског Истока, Африке, Латинске Америке, Азијско-пацифичког региона и земљама које се налазе на постсовјетској територији.

Поузданост и маневарске могућности

Возила из породице „тајфун-К“ могу без претходне припреме да прелазе преко удубљења дубине до 1,5 метар и да се подижу на узвишења под углом од 30 степени, а дизел мотор нове генерације од 350 коњских снага омогућава моделу К-53949 да развије брзину до 100 километара на сат.
Оклопно возило има ојачану заштиту против мина, као и балистичку заштиту. Висок ниво заштите обезбеђен је коришћењем комбинованог оклопа који укључује оклопно кућиште и додатне оклопне плоче са керамичким елементима, као и поједностављену конструкцију трупа и средства за борбу против мина.
Седишта имају систем који висе и помоћу кога се фиксирају за кров, а такође су опремљена елементима за апсорпцију након експлозије мина, сигурносним појасевима и наслонима који чврсто држе главу. Конструктори су предвидели и постављање додатне заштите у виду екрана и специјалних нивоа заштите од противтенковских граната.
Сви модели „Тајфуна“ имају информциони систем, централизован систем за регулисање притиска ваздуха у гумама, систем за видео надзор у радијусу од 360 степени, аутоматским апаратом за гашење пожара и аутономним дизел агрегатом. Поред тога, на њих се могу поставити даљински борбени модули са стабилизованим наоружањем.
Потребно је истаћи да су ова возила веома поуздана, имају добре маневарске могућности, проходна су и имају иновативни приступ у заштити, ергономици и опреми.

„Дрок“ и „Крпељ“

Ова оклопна возила се у руској војсци налазе у различитим модификацијама. На пример, у зони специјалне војне операције активно се користи модел за ваздушно-десантне јединице „тајфун-ВДВ“. Возило има јак оклоп који омогућава да се изврши десант падобраном.
Може бити опремљен различитим наоружањем, укључујући дистанцирано управљачки борбени модул са аутоматским пушком од 30 милиметара и муницијом калибра 7,62 милиметра.
Друга варијанта „тајфуна“ је оклопно возило „непарник“. Користи се за праћење колона које превозе специјалну технику, војнике и документацију, као и за размештање контролног пункта у местима рада са специјалном техником. У поређењу са основном верзијом „тајфуна-ВДВ“, „непарник“ има једноставније вешање и мање експлоатационе трошкове.
Шасија „тајфуна“ је постала основа за самоходни минобацач калибра 82 милиметара „дрок“ који уништава војску и лаку оклопну технику. Осим тога возило има и митраљез калибра 7,62 милиметра којим се управља на даљину, а има и додатни митраљез калибра 82 милиметра који може да се користи одвојено од оклопног возила.
„Дрок“ има 64 минобацачких граната и 500 комада муниције, као и димне гранате за заштиту од навођених ракета противника.
Санитарна верзија „тајфуна“ која се зове „линза“ ке предвиђена за проналажење рањеника. У унутрашњости возила се налази шест седишта и могућност смештања четири носила.
Постоји и модификација у виду преносивог противракетног система која се зове „тајфун-ПВО и возило за постављање минских ограда „крпељ“.

„Ослободити се компоненти са Запада“

Према речима аналитичара, возила из породице „тајфун“ су се добро показала у сукобима.

„Тајфун је одлично оклопно возило које се користи не само у специјалној војној операцији, већ и у Сирији. Техника штити војнике од метака, крхотина и митраљеза великог калибра. Њихова конструкција се разликује по дну које је у облику латиничног слова V, тај облик смањује последице од експлозије мина. На возилима се могу поставити куле са различитим врстама борбених уређаја, рекао је војни аналитичар, пуковник у пензији Виктор Литовкин.

Војни експерт Андреј Клинцевич је истакао да је „Тајфун-К“ веома проходно возило на коме се мењају све увозне компоненте на домаће.
„Када су против Русије уведене санкције почели смо да се ослобађамо западних компоненти. У војној сфери коришћење страних компоненти није било масовно, али су ипак коришћени појединачни елементи, на пример, електроника или нишани. Коришћење домаћих делова ће нам у будућности омогућити да ојачамо технолошку безбедност“, навео је Клинцевич.
Слично мишљење има и Виктор Литовкин који наводи са Русија више не може да зависи од страних добављача, пре свега западних, па је интензивирана замена увозних компоненти.
Тенк Т-90М прорив у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2023
РУСИЈА
Руски тенк „прорив“ покреће вештачка интелигенција /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала