- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пентагон: САД ће учинити све могуће да избегну рат са Кином

© AP Photo / Ted S. WarrenКинеска и америчка застава
Кинеска и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе треба да учине све што је у њиховој моћи да избегну рат са Кином, сматра председавајући Здруженог генералштаба америчких снага, генерал Марк Мили.
„Требало би да учинимо све што је могуће да избегнемо отворени оружани сукоб са Кином“, рекао је он у интервјуу за „Си-Ен-Ен“.
Мили је додао да су САД већ учествовале у два „рата великих сила“, алудирајући на Први и Други светски рат, и да до таквог сукоба са Кином не треба да дође.
Истовремено, према речима америчког генерала, у случају „кинеске инвазије на Тајван“, Вашингтон ће бити у стању да је одбије. Мили је истакао да Сједињене Америчке Државе желе „мирно решење“ ситуације између Кине и Тајвана.

О кинеским балонима изнад САД

Коментаришући кинески балон оборен у фебруару, Мили је рекао да америчка обавештајна заједница верује да балон није прикупљао обавештајне податке.
„Процена обавештајне заједнице показује са великом поузданошћу да балон није прикупљао обавештајне податке“, рекао је Мили.
Мили је објаснио да Кина није могла да контролише кретање балона, с обзиром на значајну висину на којој он летео и јаких ваздушних струја које су онемогућавале кретање апарата против ветра због мотора.
У фебруару су се односи Пекинга и Вашингтона погоршали због инцидента са кинеским балоном који је прелетео целу територију САД и оборен изнад Атлантика. САД су тврдиле да је он прикупљао обавештајне информације, Пекинг је то негирао, назвавши аеростат метеоролошким, а његов улазак у амерички ваздушни простор – случајним.
Више о економским односима Кине и Америке и геополитичкој борби Пекинга и Вашингтона погледајте у новој емисији „Свет са Спутњиком“:
Кина на паради у Пекингу показала колика је војна сила - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2023
СВЕТ
Прети нови рат: Америка гази црвену линију у Тајвану – одговор Кине биће оштар и мудар
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала