- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Путин и Пашињан разговарали телефоном, руски мировњаци учествоваће на преговорима о Карабаху

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПремијер Јерменије Никол Пашињан и председник Русије Владимир Путин на састанку у Москви
Премијер Јерменије Никол Пашињан и председник Русије Владимир Путин на састанку у Москви - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
Пратите нас
На иницијативу јерменске стране одржан је телефонски разговор председника Русије Владимира Путина и премијера Јерменије Николе Пашињана, саопштила је прес служба Кремља.
У саопштењу се истиче да је током разговора Путина и Пашињана било речи о последњем развоју догађаја око Нагорно Карабаха.

„Владимир Путин је са задовољством истакао да је успело превазилажење заоштрене фазе сукоба и поздравио договор о потпуној обустави борбених дејстава и одржавању преговора представника Бакуа и Степанакерта 21. септембра, који је постигнут уз активно учешће руских мировњака. Ови преговори ће бити одржани уз посредништво руководства Руске мировног контигента“, истиче се у саопштењу.

Кремљ такође наводи да „упркос тешким условима, мировњаци настављају да јасно извршавају постављене задатке, пружају свестрану помоћ цивилима и избеглицима, укључујући посредством војних лекара“.
„Изражена је нада да ће се даља ситуација одвијати у правцу деескалације и стабилизације“, наглашава се у саопштењу.

Саопштење јерменске Владе

Руски председник Владимир Путин и јерменски лидер Никол Пашињан разговарали су телефоном о ситуацији у Нагорно Карабаху, саопштила је прес служба Владе Јерменије.
Поред тога, у саопштењу се истиче да су се Путин и Пашињан такође „дотакли и питања билатералне агенде Јерменија-Русија“.
Раније је портпарол шефа руске државе Дмитриј Песков изјавио да у Кремљу очекују усаглашавање термина телефонског разговора председника Русије и Јерменије.
На питање хоће ли бити аналогног разговора са азербејџанским председником Илхамом Алијевом, Песков је одговорио:
„Тренутно не, контакти се настављају на радном нивоу. Уколико буде потребе, такав разговор се, наравно, може одржати“.
Претходно, Песков је, коментаришући ескалацију у региону Нагорно Карабаха рекао да Москва сматра да је тренутна ситуација у Нагорно Карабаху унутрашње питање Азербејџана.
Министарство одбране Азербејџана у уторак је саопштило да је Баку покренуо антитерористичку операцију локалног карактера у Нагорно Карабаху ради успостављања уставног поретка. Уз посредовање руских миротвораца, власти Нагорно Карабаха су у среду 20. септембра прихватиле предлог о прекиду ватре од 11 сати, саопштиле су власти непризнате републике. Министарство одбране Русије потврдило је да су Азербејџан и Карабах договорили потпуни прекид ватре.

Сукоб у Нагорно Карабаху

Нагорно-Карабах је регион у Закавказју који је дуго времена предмет територијалног спора између Јерменије и Азербејџана. Већину становништва у Нагорно-Карабаху чине Јермени. Регион је 1923. године добио статус аутономне области у саставу Азербејџанске Социјалистичке Совјетске Републике. Године 1988. појавио се покрет за уједињење с Јерменијом, а 2. септембра 1991. године проглашена је независност од Азербејџана и име промењено у Нагорно-Карабахску републику. Од 1992. До 1994. године Азербејџан је покушавао да стави самопроглашену републику под своју контролу. Реч је о правим војним акцијама током којих је погинуло до 30.000 људи. Две стране су 1994. године постигле договор о прекиду ватре, али статус републике није био решен. Крајем септембра 2020. године у Нагорно-Карабаху су обновљене борбе. У ноћи 10. новембра Азербејџан и Јерменија су уз подршку Москве постигли договор да се у потпуности обустави ватра, да снаге остану на положајима које су заузеле и да се изврши размена заробљеника и тела погинулих. У региону, укључујући Лачински коридор, распоредили су се руски мировњаци.
Прошле године Јереван и Баку су уз посредовање Русије, САД и ЕУ почели преговоре о будућем мировном споразуму.
Претходно, крајем маја 2023. године, Пашињан је изјавио да његова земља признаје суверенитет Азербејџана заједно са територијом Карабаха, у укупној површини од 86,6 хиљада квадратних километара. Азербејџански лидер Илхам Алијев изјавио је да Баку и Јереван могу да потпишу мировни споразум у најскорије време, уколико Јереван не промени свој став.
Руски председник Владимир Путин је на седници Источног економског форума изјавио да је јерменско руководство, заправо, признало суверенитет Азербејџана над Нагорно Карабахом. Председник је истакао да то није била одлука Русије, већ одлука јерменских власти. Истовремено, он је саопштио да је у контакту са Пашињаном и да нема проблема у комуникацији.
Председник Азербејџана Илхам Алијев - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
СВЕТ
Алијев: Азербејџан постигао све циљеве у Карабаху
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала