- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Без православне вере и Цркве није могуће замислити Србина“: Порука патријарха Порфирија из Зворника

© Tanjug / SPCПатријарх Порфирије у Зворнику
Патријарх Порфирије у Зворнику - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Пратите нас
Без православне вере и Цркве није могуће замислити Србина, поручио је патријарх српски Порфирије у Зворнику у Републици Српској, где је освештао Саборни храм Рођења Пресвете Богородице.
Патријарх Порфирије је истакао да је то оно што нас је обликовало и чувало кроз векове.
„Тамо где нема православне вере, а постоје они који себе зову Србима у најмању руку, они нису у правом смислу те речи потпуни или нису у правом смислу те речи наследници Светог Саве“, казао је патријарх, саопштила је Српска православна црква.
Патријарх Порфирије је рекао и да данас има оних који виде Цркву као „орган, као оруђе које треба да послужи у остварењу некаквих личних, групних, али у сваком случају циљева који немају везе са суштином живота“.
„Знамо да као што је човек без душе леш, тако је и свака српска заједница, свако српско место и свако српско насеље које у себи нема храм мртво насеље. Оно може бити да споља има обрисе и форму, али оно не живи истим откуцајем православног срца којим је почело за нас да куца срце Светог Саве и кроз толике свете до наших дана“, казао је патријарх.
Подсетио је да је било времена „када смо губили своје државе и када смо живели у различитим државама“.
„Таква је ситуација и данас, али православни српски народ и када није имао своју државу живео је пуним плућима, јер је живео црквом својом и православном вером. У временима када је подељен у много држава, поред много тога што је заједничко, постоји и заједнички корен, заједнички темељ и заједничка круна и то јесте православна вера“, рекао је патријарх и указао да о томе сведочи Зворничко-тузланска митрополија, заправо Зворничко-сребреничка митрополија која постоји од 1232. године.
Нагласио да треба имати на уму да „многи покушавају и данас да нас деле“ и чак да постигну да један део народа устане против другог.
Поручио је да је у српском народу, без обзира на то што данас живи у многим државама и на многим континентима, свугде где је Србин и где год да се налазио брат је другом Србину.
„И онај из Америке нас овде у Зворнику осећа својима, својом браћом и сестрама, зато што постоји један те исти крвоток, једно те исто дисање, исти откуцај срца, а то је наша православна вера и наша црква“, рекао је патријарх и додао да је зато важно да су сви Срби благословени молитвама окупљени чешће у црквама не само на овом месту већ и преко Дрине, широм РС, у читавој БиХ, Црној Гори, Далмацији, на КиМ, у Македонији, Америци и Европи.

„Наши темељи су немањићки, светосавски“

Епископ зворничко-тузлански Фотије је подсетио да је пре данашњег дана, патријарх у Зворнику био пре 90 година. Био је то, како је подсетио, патријарх Варнава са владиком Николајем и митрополитом Петром Дабробосанским и тадашњим митрополитом Нектаријем Круљом.
Према његовим речима, за два дана свечаности у Зворнику, српски народ је доживео и историју и есхатологију.
„Историју смо доживели док смо празновали двеста година Старог храма овде у Зворнику ... Сећали смо се историје овог краја, борбе православних Срба за опстанак и очување светиња, сећали смо се предака који су се Крстом и Васкрсењем борили да поставе темеље свог живљења овде“, рекао је владика.
Подсетио је да је то наша историја, историја Срба у Републици Српској.
„То је историја Немањића који су подигли најстарије манастире у нашој епархији: Тавну, Озрен, Папраћу и Ловницу у XIV веку. Потом су подизане и све друге наше светиње. Дакле, темељи су исти као у Србији – немањићки, светосавски, посвећени Богу и вери православној“, рекао је владика и додао да је данас био и есхатолошки догађај, јер када се освештава један православни храм то нас увек враћа ка освећењу Храма јерусалимског, Храма Васкрсења Христовог.
Нагласио је да се данас у Зворнику видело јединство српског народа и цркве.
„На истом месту су представници наше Цркве и РС. То је тај немањићки идеал који хоћемо да негујемо и чувамо, идеал двоглавог орла који симболизује да су црквена и земаљска власт у сагласју, у садејству, а да је над њима само Бог“, рекао је владика и подсетио да је то управо значење двоглавог орла са круном.
Патријарх Порфирије служиo Свету архијерејску литургију у Зворнику и освештао новоизграђени Саборни храм Рођења Пресвете Богородице - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
РЕГИОН
Први пут после 90 година: Српски патријарх служиo литургију у Зворнику
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала