- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Постоје сви предуслови за мировни споразум Јерменије и Азербејџана

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаСастанак представника Азербејџана и делегације Јермена Карабаха у граду Јевлах
Састанак представника Азербејџана и делегације Јермена Карабаха у граду Јевлах - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Пратите нас
Остало је много техничких питања пре него што се заврши рад на мировном споразуму између Азербејџана и Јерменије о Карабаху, али за њега постоје сви предуслови, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Мало је вероватно да ће се неко означавати временске оквире, али с обзиром на то да је главно питање припадности Карабаха као таквог сада решено и регулисано одлуком Јерменије да призна припадност Карабаха, може се рећи да је осигуран значајан напредак. И наравно, остало је још доста техничких питања пре него што буде финализован рада на овом споразуму, али за то постоје сви предуслови. И ако постоји добра воља, биће могуће стићи до циља“, рекао је Песков.
Он је приметио да ће то бити у интересу народа Јерменије, Азербејџана и јерменског становништва Карабаха.
„Ако овоме додамо напоре на сарадњи у области транспортне логистике и тако даље, о чему се говори у трилатералним документима, онда ћемо овде доћи до динамике прилично одрживог развоја региона. Али то је перспектива“, оценио је портпарол.
Он је, такође, нагласио улогу Русије.
„Ово је, ипак, мировни споразум између Јерменије и Азербејџана. Стога, Русија не може директно да учествује. Али пошто је основа за постизање овог споразума створена трилатералним документима 2021-2022. године, онда, наравно, Русија има овде одређену улогу и мора да је има. Јер, на овај или онај начин, Русија и даље делује као гарант“, истакао је Песков.
Песков је додао и да Русија полази од чињенице да ће у Карабаху бити створени стабилни услови за прекид ватре и да ће евакуисани становници моћи да се врате својим кућама.
„Наши мировњаци пружили су све неопходне услуге и уложили напоре да помогну овим људима да напусте опасна подручја. Полазимо од чињенице да ће сада почети период одрживог примирја и да ће се, сходно томе, створити услови за повратак ових расељених лица у своја места боравка“, рекао је Песков.
Он је напоменуо да су у току преговори између представника Карабаха и представника Азербејџана у присуству мировних снага о забринутостима и страховима јерменског становништва Карабаха, а председник Русије Владимир Путин је током телефонских разговора са лидерима Јерменије и Азербејџана рекао да су сви легитимни интереси и безбедност јерменског становништва Карабаха морају бити обезбеђени.
„И азербејџанска страна је тога свесна“, приметио је Песков.
Министарство одбране Азербејџана у уторак је саопштило да је Баку покренуо антитерористичку операцију локалног карактера у Нагорно Карабаху ради успостављања уставног поретка. Уз посредовање руских миротвораца, власти Нагорно Карабаха су у среду 20. септембра прихватиле предлог о прекиду ватре од 11 сати, саопштиле су власти непризнате републике. Министарство одбране Русије потврдило је да су Азербејџан и Карабах договорили потпуни прекид ватре.
Алијев: Прекид ватре могућ, али имамо услов за то - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
РУСИЈА
Мир на видику: Азербејџан предао Јерменији нацрт мировног споразума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала