- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Настављају се протести у Јеревану, полиција почела да приводи демонстранте /видео/

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПротести у Јеревану због ескалације ситуације у Нагорно Карабаху
Протести у Јеревану због ескалације ситуације у Нагорно Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Пратите нас
Становници Јерменије окупили су се на Тргу републике у центру Јеревана, где већ неколико дана трају протести због ситуације у Нагорно Карабаху. Учесници протеста након тога су започели шетњу улицама града.
Део демонстраната остао је на Тргу Републике, као и у близини зграде владе, где је у среду дошло до жестоких сукоба демонстраната са полицијом и специјалцима.
Како јавља јерменски Спутњик, полиција је почела да приводи учеснике протеста, укључујући и жене.
Демонстранти се приводе на раскрсници две централне улице, где је заустављен саобраћај.
У уторак су се, због ескалације ситуације у Нагорно Карабаху, демонстранти окупили код зграде јерменске владе. Они су покушали да упадну у зграду владе и пробију полицијски кордон. Припадници полиције употребили су против њих шок бомбе. Међутим, полицијски кордон испред зграде издржао је покушаје пробоја. У среду је на Тргу Републике поново дошло до сукоба демонстраната и полиције.
Министарство одбране Азербејџана у уторак је саопштило да је Баку покренуо антитерористичку операцију локалног карактера у Нагорно Карабаху ради успостављања уставног поретка. Уз посредовање руских миротвораца, власти Нагорно Карабаха су у среду 20. септембра прихватиле предлог о прекиду ватре од 11 сати, саопштиле су власти непризнате републике. Министарство одбране Русије потврдило је да су Азербејџан и Карабах договорили потпуни прекид ватре.
Прошле године Јереван и Баку су уз посредовање Русије, САД и ЕУ почели преговоре о будућем мировном споразуму. Крајем маја ове године премијер Јерменије Никола Пашињан је изјавио да је Јереван спреман да призна суверенитет Азербејџана у совјетским границама, односно, заједно са Карабахом.
Руски председник Владимир Путин је у септембру указао да је јерменско руководство, практично, признало суверенитет Азербејџана над Карабахом. Азербјеџански лидер Илхам Алијев је рекао да Азербејџан и Јерменија могу да потпишу мировни споразум до краја године ако Јереван не промени своју позицију.
Премијер Јерменије Никол Пашињан - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
СВЕТ
Пашињан: Нећу поднети оставку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала