- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски сенатор: Гушење руских медија почело пре специјалне војне операције

© Sputnik / Радоје ПантовићРуски медији прате фестивал Бољшој
Руски медији прате фестивал Бољшој  - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Пратите нас
Гушење руских медија и прогон новинара почео је пре специјалне војне операције у периоду 2013-2014. године, изјавио је руски сенатор и шеф комисије за сарадњу са медијима Савета федерације Русије Алексеј Пушков на форуму „Цела Русија-2023“.

„Када кажу да је ситуација постала компликованија након почетка специјалне војне операције, то није истина. Гушење руских медија и прогон новинара који су сарађивали са руским медијима или руских новинара који раде у иностранству, почели су још у периоду 2013-2014. године“, рекао је он.

Према његовим речима, он то добро зна, јер је тада био на челу делегације Руске Федерације Парламентарне скупштине Савета Европе.

„Стално смо се бавили том темом и обраћали пажњу Савету Европе, у коме смо били пуноправни члан, да се крше права новинара и у Украјини, и у Молдавији и у Балтичким државама. У Молдавији је још тада почео притисак на руске телевизије“, закључио је руски сенатор.

Против Москве су услед специјалне војне операције примењене хиљаде рестриктивних мера, укључујући блокаду ресурса агенција Спутњик и ТВ РТ. Странице ових медија нису доступне европским корисницима на претраживачу Гугл, а цензури су изложени и њихови канали на Јутјубу и платформи Мета (активност Мета, друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм, у Русији су забрањене као екстремистичке).
Многи локални новинари, који сарађују са руским медијима, добили су ознаке „медиј, повезани са руском владом“.
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2023
РУСИЈА
„Доста дискриминације руских медија“: Одлучан протест Русије Француској, Париз се није извинио
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала