- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лак залогај за Русију: Ако Бајден каже „Да“ — чак ће и С-400 моћи да „одмара“

© AP Photo / South Korea Defense MinistryИспаљивање ракете АТАЦМС током вежбе јужнокорејске и војске САД
Испаљивање ракете АТАЦМС током вежбе јужнокорејске и војске САД - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2023
Пратите нас
Чак и ако Сједињене Америчке Државе испоруче Кијеву ракете АТАЦМС, домета око 300 километара, то неће утицати на баланс снага и променити ток руске специјалне војне операције у Украјини, с обзиром да су руска средства противвздушне одбране способна да неутралишу сваку ракету, укључујући и ове које Кијев већ дуго прижељкује.
Уочи овонедељне посете Владимира Зеленског Сједињеним Америчким Државама амерички медији су објавили да су вашингтонске власти све ближе одлуци да Кијеву пребаце ракете АТАЦМС које могу да лансирају вишецевни бацачи ракета ХИМАРС, које су САД и Велика Британија већ послали у Украјину.
Зеленски сада у Америци чека одлуку о испоруци тих пројектила, коју би, по препоруци Пентагона, требало да донесе амерички председник Џо Бајден.
Неименовани званичници наводе да још увек није донета коначна одлука, али да "постоји много већа могућност да се то деси сада него што је било раније". Ако се то не догоди, то ће бити само зато што је сам Бајден рекао „не“, наводе извори.
Руски војни експерт и политиколог Павел Калмиков каже да ракете АТАЦМС, ако стигну у Украјину, неће представљати проблем за руски систем противваздушне одбране.

„Пошто се ради о високопрецизном оружју навођење се заснива на ГПС сигналу са сателита. Сасвим је могуће да системи за електронско ратовање могу блокирати овај сигнал, односно пореметити навођење ове ракете до циља. АТАЦМС није хиперсонична и лако је могу пресрести руски противваздушни системи Бук, Бук-М3, Тор – чак и овог типа, а да не говоримо о С- 400, који је намењен озбиљнијим наменама, али може да се употреби и против ових ракета. То јест, наши ПВО системи су способни да пресретну такве ракете“, каже Калмиков.

Кијев већ месецима захтева од Вашингтона слање таквих пројектила и убеђује да су ракете АТАЦМС и „Таурус“ кључне за успех украјинских снага, те да би оне могле значајно да ојачају одбрамбене способности Украјине.

Москва поставила „црвене линије“

Кијев обећава да ће обе ракете користити искључиво унутар украјинских граница, али мало ко у то верује.
Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба је летос на друштвеним мрежама поручио: „Што је већи домет ракете, то је краћи рат“, док украјински официри сматрају да би ти пројектили помогли усред посрнуле контраофанзиви.
Москва је више пута упозоравала да би снабдевање Кијева ракетама дугог домета и сличног наоружања представљало „црвену линију“. Калмиков упозорава да те ракете могу да долете до руске територије, до Крима и пограничних руских региона.
Из тог разлога САД од прошле године оклевају око испорука, јер се плаше могуће ескалације са Русијом. Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан је рекао новинарима прошлог јула да Вашингтон није спреман да обезбеди АТАЦМС, страхујући да би овај потез могао да прерасте у трећи светски рат.
Руски експерти указују на то да ће Украјинци те ракете, ако их добију, можда покушати да искористе против Крима и Црноморске флоте, али истовремено истичу да Русија на Криму има читав арсенал противваздушних ракетних система – кратког, средњег, дугог домета.

Зеленски тражи помоћ у Вашингтону

Снабдевање Украјине ракетама домета од 300 километара дуго је већ тема жестоких дебата међу америчким политичарима, а летос је у амерички Конгрес стигао предлог да се издвоји 80 милиона долара за куповину АТАЦМС-а за Украјину.
Зеленски се налази у САД, где учествује наГенералној скупштини УН и где ће се у Белој кући састати са Бајденом и другим америчким званичницима на Капитол Хилу, а најважнија сврха његовог путовања је да се састане са републиканцима и демократама са којима би требало да разговара о америчкој помоћи Украјини. Он се нада да ће Украјина те ракете добити већ „на јесен“.
Руска авијација из базе Хмејим - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Пентагон: Амерички тенкови „абрамс“ ускоро стижу у Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала