- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Највећи узорак астероида стигао на Земљу

© AP Photo / NASA/Goddard/University of Arizona/CSA/York/MDA via APАстероид Бену
Астероид Бену - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2023
Пратите нас
Свемирска летелица НАСА спустила је до сада највећи узорак астероида на Земљу.
Комад астероида донела је роботска летелица „Озирис Рекс“ и испустила капсулу са њим недалеко од обале Калифорније у САД, а слетела је у пустињи у близини Солт Лејк Ситија, објавила је НАСА. У капсули, која је слетела уз помоћ падобрана, налази се материјал са астероида који би могао да напуни шољу.
Узорак је прикупљен с Бенуа, малог астероида богатог угљеником, који кружи око Земље сваких шест година. Бену, који личи на гомилу рушевина, широк је око 500 метара, што значи да је пуно мањи од астероида који је довео до изумирања диносауруса након удара у Земљу.
Бену је, као и други астероиди, реликт раног Сунчевог система и нуди драгоцене увиде у порекло и еволуцију стеновитих планета као што је Земља.
Научници верују да би могао да садржи органске молекуле кључне за настанак живота. Претходни узорци из јапанске мисије „Хаjабуса2“ подржали су идеју да су небески објекти попут комета и астероида „засејали“ Земљу састојцима за живот, преноси Ројтерс.
„Озирис Рекс“ лансиран је још 2016. године, а до Бенуа је стигао 2018. године и провео готово две године кружећи око астероида пре него што је 2020. године напокон прикупио узорак с њега. Након одласка с Бенуа 2021. године, летелица је кренула на путовање нешто мање од две милијарде километара на Земљу.
Капсула за повратак узорака ушла је у Земљину атмосферу невероватном брзином, а падобрани који су се отворили при крају спуштања, успорили су капсулу на око 18 километара на сат, пре него што су слетели у пустињу. Узорак Бенуа процењује се на тежину од 250 грама, те је тиме знатно већи од претходних узорака астероида донесених на Земљу.
Узорак ће бити превезен у свемирски центар „Џонсон“ у Хјустону, где ће бити подељен на мање узорке које ће анализирати више од 200 научника у 60 лабораторија широм света.
Свемирска летелица „Озирис Рекс“ наставиће своје путовање како би истражила још један астероид близу Земље - Апофис.
Јупитеров месец Европа - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Велико откриће: Елемент кључан за живот пронађен на Јупитеровом месецу Европа
Астероид Бену - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2020
Историјска операција у свемиру: Разоткривање почетка живота на Земљи /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала