Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Да ли Кфор има мисију да помаже Приштини

© AP Photo / Visar KryeziuВозило Кфора снимљено у селу Бањска
Возило Кфора снимљено у селу Бањска - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
Пратите нас
Кфор је свој посао препустио да раде нелегалне косовске формације тако што није спречио ни постављање барикада нити улазак косовских специјалаца потом на север Косова. Касније је Албанцима помогао затворивши излазе ка централној Србији. Кфор односно НАТО је овим јасно ставио до знања на чијој је страни.
Ово су речи Владимира Лазаревића пензионисаног генерал-пуковника Војске Југославије и команданта Приштинског корпуса Војске Југославије за време рата на Косову и Метохији и НАТО бомбардовања СРЈ, а касније и команданта Треће армије Војске Југославије, поводом терора који су Албанци извели пред носом Кфора а који је довео до проливања крви са обе стране.

Кфор је на страни Приштине

„Ово је типично понашање Запада, покровитеља Аљбина Куртија и његове политичке братије на Косову и Метохији. Подсећам, да када је Америка 1998. године ОВК прогласила за терористичку организацији читав свет је знао да Србија има проблем са терористима у својој јужној покрајини. Исто тако прошло је само пар месеци када су Американци обрнули плочу и послали Ричарда Холбрука у штаб ОВК у Јунику, након чега су ови од терориста постали борци за слободу,“ истиче Лазаревић.
Сад ти исти терористи из ОВК преобучени у нове униформе и са новим именом настављају тамо где су стали. С том разликом што у то време Србе на Косову и Метохији је бранила српска војска и полиција а сада то не ради нико, с обзиром да је Кфор погазио своју мисију која му је Резолуцијом 12 44 поверена кроз војно-технички Кумановски споразум.
„Сада одједном имамо замену теза, да преобучени терористи јуре и називају терористима људе, тачније Србе, који нема jу везе са тероризмом. Али Запад и циља да се Приштина тако понаша јер су за њих Срби који бране голи живот постали изгледа терористи. То окупљање српског народа и постављање барикада је борба за опстанак, а не терористичко организовање. Запад осуђује погибију косовског полицајца али не и убиство Срба,“ истиче Лазаревић.

Скоро па реприза 2004. године

По његовим речима, Кфор према ономе што је у опису његовог задатка на КиМ није смео да дозволи да дође до овако нечега јер је имао сазнања и да се постављају барикаде као и о уласку косовских полицајаца на север Косова.
„Није смео Кфор да дозволи да специјалне снаге РОСУ Косова вршљају по северу КиМ пре свега јер то не дозвољава ни Резолуција 12 44, дакле Уједињене нације. Кфор то није спречио зато што је сасвим извесно да је Запад дао одобрење Приштини да сву националну оружану силу употребе да побије што више Срба. Кфор, то јест НАТО, се сагласио једноставно са тим и нормално да није извршио ни делић своје мисије, као што то није радио ни 2004. године када jе био погром Срба и када су Албанци са Косова и Метохија у једом цугу практично отерали више Срба него за време рата. Тачан је и податак да је више Срба настрадало на КиМ од како је Кфор преузео бригу о њиховој безбедности него 1999. године,“ каже Лазаревић.
Дакле, закључује наш саговорник, ако је неко до сада имао дилеме или размишљања у вези са улогом Кфора и колективног Запада на Косову и Метохији овим догађајем треба да буду разуверени, јер они су носиоци свих заплета са својим поданицима из преобучене ОВК.
Прети ли хаос и шири сукоби на КиМ и коме би то највише одговарало погледајте у најновијој емисији „Свет са Спутњиком“:
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
Подкаст
Сада и без рукавица: Курти и Запад отворили лов на Србе на КиМ | Свет са Спутњиком
Тзв. косовски полицајци у селу Бањска - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
СРБИЈА
Српска листа: Бар двојица Срба убијени пошто су се предали, тражићемо истрагу
Mинистaр одбране Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
СРБИЈА
Вучевић: Курти искључиви кривац за ситуацију на КиМ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала